Господині багато часу проводять на кухні, готуючи щось смачненьке своїм домочадцям. Але якщо плита електрична, то витрата енергії може бути дуже високою. Правильно експлуатуючи кухонну техніку та посуд, ви зведете до мінімуму тепловтрати, а отже, збережете гроші.
- При варінні в каструлі супу або картоплі включайте конфорку на повну потужність до закипання води, потім перемикайте нагрів на перше чи друге положення — завдяки цьому витрата електроенергії різко знизиться.
- Каструля обов’язково повинна бути щільно закрита кришкою. При варінні у відкритому посуді витрата електроенергії збільшується в два рази. Причому, якщо кришка відкрита, це рівнозначно тому, що її немає зовсім.
- Якщо потрібно зварити два яйця на сніданок, користуйтеся найменшою конфоркою, оскільки потужність великої теж найбільша.
- При варінні овочів не обов’язково наливати повну каструлю води і потім довго чекати, коли вона закипить. Цілком достатньо, щоб води було буквально на дні каструлі. В цьому випадку їжа готується на пару і зберігає в собі більше вітамінів — тільки слідкуйте, щоб волога повністю не випарувалася. Достатньо лише підібрати щільну кришку.
- Огляньте свій посуд: денця у каструль і сковорідок повинні бути чисті та рівні, інакше начиння з викривленим дном або з нагаром «з’їсть» електроенергії більше. Щоб очистити нагар, закип’ятіть в мисці столову ложку кальцинованої соди з двома склянками води. Опустіть в розчин «бруднулю» на 10 хв. Вийміть з розчину, присипте содою та почистіть кухонною губкою.
- Періодично очищайте електричний чайник від накипу. Тверді шари солей на внутрішніх стінках пристрою знижують ефективність роботи нагрівального елементу, що, відповідно, збільшує його енергоспоживання.
- Крім того, звертайте увагу, зокрема, на кухонне освітлення: іноді не потрібно включати всі лампочки, якщо здається, що світло тьмяне — іноді достатньо просто помити плафони. Гарна підмога для господині: світло над робочою зоною, плитою та раковиною. Якщо воно є, можна не включати основну лампу.
До речі: при покупці нового посуду віддавайте перевагу сковорідкам і каструлькам зі скляною кришкою та товстим масивним дном. Такий посуд добре прогрівається і довго тримає температуру.
Діана ШЕПЕЛЬ.