Холодненькі помідорчики з банки — бажаний гість наших застіль, улюблена закуска і традиційне доповнення до будь-яких страв. Секрети маринадів передаються у господинь з покоління в покоління, і в колі подруг завжди відомо, у кого вони найсмачніші. Ось одні з таких рецептів.
У «СНІГУ»
Оригінальний рецепт з часничком, який у банці справді нагадує сніг. Розкладка продуктів для банки 1,5 л.
* 1 кг дрібних помідорів
* 0,7 л води
* 4 великих зубчики часнику
* 3 столові ложки цукру
* 2 чайні ложки солі
* столова ложка оцту (9%)
Кожну помідорку проколоти 3–4 рази зубочисткою в місці кріплення плодоніжки. Так вони не тріснуть від окропу. Щільно укласти в банку (в ємність 1,5 л поміщається 1 кг плодів розміром, як сорт Сливка). Довести до кипіння воду (на таку банку потрібно не більше літра, але залежить від щільності укладання і величини плодів) і залити помідори по вінця. Відразу закрити стерилізованою кришкою і залишити на 20 хв. Натерти на середній тертуці часник. Пропускати зубчики через часникодавку не радимо — з такою кашки «сніг» не вийде. Для розсолу в воду всипати цукор і сіль. Довести до кипіння і розчинення крупинок, кип’ятити 1–2 хв. Злити воду з банки, закласти часник і налити оцет. Киплячим розсолом залити помідори по вінця банки. Відразу ж закрити під ключ. Перевернути банку денцем вгору, укутати і залишити до охолодження. Після цього перенести в сухе темне і прохолодне місце, де і зберігати.
ЯК ЗАГОТОВИТИ ВЕЛИКІ ТОМАТИ? ШМАТОЧКАМИ
На 3 банки по 1 л:
* великі помідори (скільки поміститься)
* 3 середні цибулини
* пучок петрушки
* пучок базиліка
Для заливки:
* 1,5 л води
* 4 столові ложки цукру
* 2 столові ложки солі
* 3 столові ложки олії
* 3 столові ложки оцту (9%)
Помідори нарізати скибочками, цибулю — кільцями. На дно кожної стерилізованої банки викласти кільця цибулі і порівну зелень. Покласти (нещільно) скибочки помідорів. Воду закип’ятити і залити банки по вінця, накрити стерилізованими кришками на 10 хв. Злити в каструлю воду з банок (її об’єм виходить приблизно 1,5 л), додати цукор, сіль, олію. Довести до кипіння. Знову залити банки, прикрити кришками. Широку каструлю вистелити тканиною, поставити банки, залити водою по плічка, стерилізувати 10 хв. Додати в кожну по столовій ложці оцту. Відразу закрити під ключ, перевернути, укутати до охолодження. Зберігається така заготовка в домі, в коморі.
З СЮРПРИЗОМ
На 3-літрову банку:
* близько 2 кг дрібних помідорів (Сливки, Черрі)
* 1–2 головки часнику
* 2 зонтики кропу
* 2 листки хрону
* 7–10 горошин чорного перцю
* 2 лаврові листки
Для заливки:
* 2 столові ложки солі
* 2 столові ложки цукру
* 3 столові ложки оцту (9%)
Часник нарізати тонкими брусочками. Зробивши хрестоподібний розріз маленьким ножем в центрі плодоніжки помідорів (вглиб — до середини плода), нашпигувати їх часником. У стерилізовану банку викласти зелень, підготовлені помідори і, якщо залишився, часник. Залити крутим окропом на 15 хв. по вінця, закривши стерилізованою кришкою. Потім воду злити в каструлю, на її основі приготувати маринад, додавши цукор, сіль, спеції. Довести до кипіння, влити оцет і залити банку. Закрити під ключ, перевернути і укутати до повного охолодження. Зберігати в темному прохолодному місці.
ДВА В ОДНОМУ — І ЗАКУСКА, І НАПІЙ
На 3 банки по 0,7 л:
* дрібні помідори
* великі помідори (для соку-пюре)
Для заливки (на 1 л соку-пюре):
* 4 столові ложки солі
* 4 столові ложки цукру
Великі помідори подрібнити в пюре будь-яким зручним способом. Дрібні помідори проколоти в декількох місцях зубочисткою. Щільно викласти в стерилізовані банки. У сік-пюре всипати сіль і цукор, закип’ятити. Відразу залити (по стінках банки, щоб томати не лопнули) і закрити під ключ стерилізованими кришками. Перевернути, укутати до охолодження. Зберігати цю заготовку краще в погребі. Якщо ж при кімнатній температурі, то для цього потрібно простерилізувати 15 хв.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.