«Минулого літа наша величезна груша під час грози втратила кілька величезних гілок, обвішаних плодами, наче гірляндами. Ми, звичайно, винні самі — потрібно було вчасно зібрати урожай і поставити опори. Через це отримали з неї два відра груш, які були відразу ж з’їдені. А як же наше улюблене варення, компот? Ось тут і пригадала про безрідну дику грушу, що росте на околиці нашого села.
Її плоди у вересні всипають всю землю суцільним килимом. Вона і виручила нас в той неврожайний рік. Варення з дикої груші виходить напрочуд дивовижним — надзвичайного бурштинового кольору, запашне, з легким медовим ароматом. А компот — кислувато-терпкий, ароматний, тонізуючий. Дарма люди не цінують ці скромні плоди! І цьогоріч кілька відер зібрала — не пропадати ж добру!» — з таким захопленням описує переваги дички наша читачка із Запорізької області Ірина ВОЛОВИК і розповідає, як робить заготовки.
ВАРЕННЯ
* 1 кг груш
* 1–1,2 кг цукру
* 1–1,5 склянки води
Груші промити, зрізати хвостики. Акуратно, не пошкодивши плід, вирізати серединку — це нелегка справа, але в результаті у вас буде чудовий десерт без жорсткого насіння і перегородок. Виходить ціла груша, але з отвором. Викласти в таз, залити водою так, щоб покрила плоди. Поставити на плиту, коли закипить, варити на слабкому вогні 10–15 хв., щоб стали м’якими. Зварити у великій каструлі сироп з води і цукру, щоб крупинки розчинилися. Груші дістати шумівкою і викласти в сироп. Тепер варити в кілька прийомів. Перший раз тримати на слабкому вогні 20–25 хв. від моменту закипання. Коли охолонуть, знову проварити 20–25 хв. Залишити на ніч. За цей час вони просочаться сиропом. Наступного дня знову проварити стільки ж часу і відразу ж розкласти в стерилізовані банки, закрити під ключ.
КОМПОТ
Підготовлені груші без хвостиків укласти в 3-літрові банки, заповнюючи наполовину. Залити окропом по вінця, накрити кришкою, залишити на 20 хв. Злити воду з банок, знову закип’ятити і залити груші, залишити на 20 хв. Після цього для сиропу знову злити воду з банок, всипати цукор (на одну 3-літрову банку 250 г цукру). Закип’ятити до розчинення крупинок, залити сиропом груші і відразу закрити під ключ.
Заготовки зберігати в темному прохолодному місці.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.