Ароматний, ніжний і ситний соус чудово підходить до макаронів, картоплі, круп… І навіть просто з хлібом — дуже смачно. Чи варто говорити, що смачніше вийде з лісовими грибами (їх потрібно попередньо відварити, кожен вид грибів потребує певної попередньої підготовки). Ми ж приготували зі свіжими печерицями.
* 300 мл сметани (будь-якої жирності)
* 200 г печериць
* велика цибулина
* 50 г вершкового масла
* олія
* столова ложка борошна
* неповна чайна ложка солі
* чверть чайної ложки чорного меленого перцю
* 2 невеликі зубчики часнику
На олії обсмажити дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору. Печериці нарізати пластинками, додати до цибулі. Смажити до випаровування рідини. В цей час займіться підливою. У невеликій каструльці розтопити вершкове масло. Всипати борошно і швидко перемішати, щоб не було грудочок, давши заваритися 1 хв. Продовжуючи помішувати, викласти сметану. Готувати на помірному вогні 3–4 хв. до густоти. Викласти соус до грибів. Додати подрібнений часник. Посолити, поперчити. Помішуючи, злегка все разом прогріти. Коли соус охолоне, він буде густішати. Якщо вийшов занадто густим, розвести його можна, підливши трохи молока.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.