Овочі та зелень можна обирати на свій смак (за сезоном), із заправкою теж — широке поле для експериментів, щоразу смак буде іншим. А родзинка салату — сирні кульки, які мають дуже апетитний вигляд і чудово доповнюють смак свіжих овочів.
САЛАТ:
* Пучок салатного листя
* 3 середні помідори
* 2 середні огірки
* солодка перчина
* маленька цибулина
* 150 г оливок
* 8 перепелиних яєць
* невеликий пучок базиліка
СИРНІ КУЛЬКИ:
* 200 г кисломолочного сиру
* 2 невеликі зубчики часнику
* чверть чайної ложки солі
* зелень кропу для обвалювання
ЗАПРАВКА:
* чверть чайної ложки гірчиці
* чайна ложка меду
* 2 чайні ложки соку лимона
* 3–4 столові ложки олії
* сіль, чорний мелений перець за смаком
Почати приготування салату радимо з сирних кульок. Для цього сир потрібно розтерти, щоб вийшла пластична маса, яка добре ліпиться. Якщо сир у вас дуже сухий, можна додати столову ложку сметани. Додати натертий на найдрібнішій тертушці часник, трохи посолити. Все ретельно розтерти. Обсушені гілочки кропу дуже дрібно нарізати. Набирати сирну масу по чайній ложці і мокрими руками формувати невеличкі кульки. Обваляти кожну в кропі. Поставити сирні кульки в холодильник, доки будете готувати інгредієнти для салату.
Для заправки в ємність налити олію, сік лимона. Додати мед, гірчицю, посолити, поперчити. Все розтерти — заправка виходить дуже смачною і корисною, кисло-солодкуватою, з легким відтінком гірчиці. Таку можна використовувати для будь-яких овочевих салатів і навіть вінегрету.
Яйця круто відварити. Розрізати на половинки. Оливки — навпіл. Огірок нарізати напівкружечками. Листя салату крупно порвати руками. Базилік крупно нарізати. Помідор і перець нарізати кубиками, цибулю — тонкими півкільцями. У салатницю викласти підготовлені продукти, полити заправкою (трохи залишити на потім, щоб полити сирні кульки). На порційні тарілки викласти салат, на нього — сирні кульки, полити заправкою.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.