До цього дня, 6 серпня, селяни мали завершити жнива, зібрати жито, пшеницю та починати обмолот зерна. Насамперед хотіли перевірити його якість. Тож після просушування і помолу з борошна нового врожаю пекли хліб «на пробу». Навіть казали: «Прийшли Борис і Гліб — печи хліб». Інколи це робили чотирма днями раніше, на свято Іллі: «На Іллі новий хліб на столі».
На Слобожанщині перші хлібини пекли невеликими, у вигляді паляниць або колобків. Можливо, що ця традиція породила українську народну казку про Колобка, який і від бабусі утік, і від дідуся утік… Це вже згодом, після обжинків і обмолоту пекли величний коровай.
У деяких регіонах України з Борисом і Глібом починали сіяти ранні зернові. Отож, щойно зібрали один хліб, а вже час засівати інший. І так із року в рік, від сезону до сезону нема селянину спочинку.
Народні приказки говорять:
* 3 Бориса і Гліба берися до хліба.
* Борис і Гліб сіють ранній хліб.
* На Бориса і Гліба також молотили горох, бо він уже просох.
Тарас ЛЕХМАН.