Ситний і недорогий сніданок для всієї родини! Пшоняні палянички — смачна страва української кухні. Це маленькі круглі коржики на основі молочної пшоняної каші. З доступних продуктів виходить апетитний десерт, що за смаком нагадує сирники. А ось каша там зовсім не відчувається. До речі, пшоно можна відварити ще з вечора, а вранці все перемішати і приготувати смачний сніданок нашвидкуруч.
* 1 склянка пшона (190 г)
* 2 склянки молока
* півсклянки води (120 мл)
* 100 г кисломолочного сиру
* 3 столові ложки цукру
* 3 столові ложки борошна
* столова ложка вершкового масла
* невелике яйце
* дрібка ваніліну (або чайна ложка ванільного цукру)
* 0,5 чайної ложки солі
* борошно для обвалювання
* олія (для смаження)
Щоб пшоно не гірчило, потрібно обдати його двічі окропом, зливаючи кожен раз воду. Це така крупа, яка в молоці погано розварюється, тому спочатку потрібно відварити на воді. Залити холодною водою, посолити. Варити 10 хв. Влити молоко, варити 10 хв. Зерно має повністю розваритися. Багато рідини додавати не потрібно, має вийти доволі густа каша, щоб готові вироби тримали форму. Зварену кашу трохи остудити, додати в неї масло. Дати повністю охолонути. За цей час каша загусне. Додати яйце, сир, ванілін, цукор. Всипати борошно, добре перемішати. За бажанням в тісто можна додати жменю родзинок, а також цедру лимона або апельсина, так палянички вийдуть ще більш ароматними. З готової маси сформувати кульки (виходить приблизно 10 штук), обваляти в борошні, трохи сплющити, як сирники. Викласти на сковороду з розігрітою олією, смажити на середньому вогні приблизно по 5–7 хв. з кожного боку до золотистого кольору. Доповніть страву сметаною, варенням або згущеним молоком.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.