Замінити дефіцитну нині сіль при приготуванні їжі можна натуральними продуктами. Вони не тільки зроблять страви смачнішими та ароматнішими, а й принесуть більше користі здоров’ю.
Лимонний сік. Якщо засмачите салат лимонним соком, відсутності солі ніхто й не помітить, особливо якщо доповнити лимонний смак трав’яними приправами та гострими спеціями. Таку добавку можна використовувати й для риби.
Заготовки. Торішня консервація допоможе «підсолити» страви. Додавайте солені огірки до салатів зі свіжими овочами. А розсіл можна використовувати для приготування борщів, супів, а також м’яса — воно ще й м’якішим стане завдяки розсолу.
Бульйонні кубики. Вони вже містять сіль, тож із ними також можна готувати перші страви, тушкувати м’ясо та овочі.
Сушені овочі. Помідори, солодкий болгарський перець і корінь селери мають солонуватий відтінок у смаку і стануть чудовим аналогом солі в борщах та супах. Вони роблять смак страв яскравим, насиченим і пікантним.
Соєвий соус. У його складі вже є сіль і спеції. Додавати соус можна до салатів, тушкованих овочів, м’яса та рибних страв.
Бринза чи сулугуні визрівають у концентрованому соляному розсолі. Тож вони чудово смакують як джерело солі у салатах зі свіжими овочами та зеленню. Так само ці сири можна додавати до запеченої чи вареної картоплі, рису, макаронів чи каш.
«Солені» заправки. Якщо змішати по 1 чайній ложці меду та гірчиці, 1—2 столові ложки соку лимона та 3 столові ложки олії — вийде дуже пікантна заправка для салатів. Перед запіканням рибу та курку можна змастити сумішшю з готової гірчиці, олії та меду — гостро-солодкий смак зробить страву дуже гармонійною.
Незвичайна салатна заправка виходить з лимонного соку з олією та часником, а додавання до «солезамінників» розтертих горіхів робить страви приємнішими на смак, апетитними й поживними.
ГОТУЮЧИСЬ ДО СЕЗОНУ КОНСЕРВАЦІЇ
Через дефіцит цього продукту в багатьох виникає питання: «Як же робити заготовки на зиму?» Відомий український шеф-кухар Євген КЛОПОТЕНКО стверджує, що через це не варто турбуватися. Адже під час приготування закруток використання солі необов’язкове. Можна консервувати овочі лише з цукром та оцтом. А також поклавши в банки традиційні прянощі. У додаванні солі тоді потреби не буде. При цьому смак овочів не постраждає. Адже столовий оцет і цукор — чудові консерванти.
Тож, як бачимо, тимчасовий дефіцит солі — чудова нагода вживати її менше на користь здоров’ю кожного українця.
Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.