Традиційні білоруські колдуни чимсь схожі на деруни, але все-таки не вони. Відмінною рисою є те, що зайву вологу з картоплі зливають, що дає змогу сформувати вироби потрібної форми. З мінімуму продуктів вийде чудова ситна друга страва.
* 1 кг картоплі
* 300 г фаршу
* 100 г цибулі
* столова ложка сметани
* сіль, чорний мелений перець
* олія
Половину цибулини дуже дрібно нарізати. Додати у фарш цибулю, сіль, перець, вимісити до однорідності. Картоплю натерти на найдрібнішій тертушці, разом із другою половиною цибулини. Відразу додати сметану, перемішати. Перекласти картоплю в друшляк, щоб стекла вся рідина. Картопляну масу посолити, перемішати. Взяти трішки, розпластати на руці, викласти кульку фаршу. Акуратно сформувати довгастий корж. На сковороді розігріти олію, викласти колдуни. Смажити приблизно по 5 хв. з обох боків на середньому вогні до золотистої скоринки. Перекласти у форму. Затягти щільно фольгою або накрити кришкою. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку, запікати приблизно 40 хв. до готовності. Апетитні ситні білоруські колдуни подають гарячими зі сметаною.
Діана ШЕПЕЛЬ.