Основні компоненти «Краснодарського» соусу — помідори та яблука, а далі можливі варіації. Саме яблучна кислинка додає йому пікантності. Це універсальна приправа до гарнірів, м’яса, ним присмачують підливки та рагу.
* 800 г м’ясистих помідорів
* 300 г солодких яблук
* 3 зубчики часнику
* 2 столові ложки оцту (9%)
* чайна ложка цукру
* по 0,5 чайної ложки солі та меленого чорного перцю
* по 1/3 чайної ложки кориці, меленого мускатного горіха чи інших спецій за смаком
Помідори нарізати невеликими скибочками. Покласти в каструлю, додати трохи води і тушкувати на маленькому вогні під кришкою до м’якості. Яблука порізати, видалити серцевину. Скласти в іншу каструлю і тушкувати до напівготовності. Продукти охолодити, протерти крізь сито та змішати. Варити 20 хв. на маленькому вогні. Потім додати цукор, сіль, спеції та варити ще 10 хв. Додати уксус і пропущений через прес часник. Прокип’ятити 5 хв. Розлити в підготовлені банки, закрутити кришками та утеплити ковдрою до повного охолодження.