У мене є велика морозильна камера, а діти дуже люблять кукурудзу, і з задоволенням ласували б узимку. Чи можна її заморозити цілими качанами?
Лілія ЛОКОТКО. Хмельницька обл.
Кукурудзу у качанах заморозити просто. Обирають лише свіжі качани у стадії молочно-воскової стиглості, без ознак хвороб, середнього розміру. За довгого зберігання смак кукурудзи погіршується. Качани попередньо готують (зрізують стебло, очищують від листя та волотей) і фасують у пакети, видаливши з них повітря, по 2–4 штуки. Можна обмотати поліетиленом кожен качан окремо. Взимку їх виймають з морозильної камери та відварюють, як зазвичай.
Перед заморожуванням качани можна спочатку бланшувати приблизно 5 хв. Потім швидко охолодити, підсушити на рушнику та покласти у морозилку. Перед вживанням качани виймають і відварюють протягом кількох хвилин до готовності.
Можна заморозити качани з попереднім відварюванням, їх закладають у киплячу воду, варять до готовності, а потім виймають, охолоджують у воді та просушують. Важливо, щоб кукурудза була охолоджена якомога швидше. Запаковують у поліетилен та кладуть у морозильну камеру. Вийнявши таку кукурудзу, її достатньо буде лише розігріти, наприклад, у мікрохвильовій печі.
Лідія ГЕРАЩЕНКО.