Дріжджове тісто: секрети приготування - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Дріжджове тісто: секрети приготування

15 Квітня, 2019
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
Дріжджове тісто: секрети приготування
0
Поділилося
4.2k
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Дріжджове тісто — легке та смачне. З нього можна приготувати безліч страв. А головне — воно вигідне. Його завжди виходить багато, а складові для приготування прості й доступні. Адже можна навіть просто приготувати тісто з борошна, дріжджів та води. Втім, щоб випічка була пухкою та м’якою, треба знати деякі секрети.

Спочатку треба зробити опару. Для цього потрібну кількість дріжджів змішують з ложкою цукру (дріжджі люблять цукор) та розчиняють у 100 мл води або молока. Дріжджі — це живі організми, які викликають бродіння і тим самим змушують тісто підніматись. Найкраще вони почуваються у теплому, але в жодному разі не в гарячому середовищі. Якщо використовуєте сухі дріжджі, пам’ятайте, що 1 г сухих дорівнює 3 г свіжих. Опару ставлять у тепле місце. За 15–20 хв. на її поверхні з’явиться пінка чи пухирці.

Потім в опару додають інші інгредієнти та вимішують тісто. Тісто дуже легко вбирає сторонні запахи, тому вимішують його у чистому посуді. Руки мають бути ідеально чистими, попередньо з них знімають каблучки. Яйця, молоко та й інші інгредієнти не повинні бути холодними. Якщо додати до тіста жовток, воно набуде красивого жовтуватого кольору.

Навіть якщо ви зробите усе правильно, ваша праця може зійти нанівець, якщо борошно буде неякісним. Досвідчені господині це знають, а тому купують лише перевірене борошно. Борошно перед випічкою обов’язково потрібно просіяти, можна навіть кілька разів. Так воно збагатиться киснем, а тісто добре виросте. Борошно у тісто додають останнім. Іноді застосовують безопарний спосіб приготування тіста, але з опарою воно краще росте.

Місити тісто можна по-різному. Сьогодні на допомогу господиням прийшла електрична хлібопіч з функцією вимішування. Однак найчастіше тісто й досі вимішують вручну. Робити це треба довго. Від тривалості та ефективності вимішування залежить те, як виросте виріб. Часто пишуть: «місити доти, доки тісто не почне відставати від стінок миски та рук». Однак відставати воно почне досить швидко, але вимішування треба продовжити. При ефективному вимішуванні тісто в буквальному розумінні пищить, точніше, з таким звуком з нього виходить повітря. За потреби в процесі вимішування додають борошно. Однак тугим тісто бути не повинно.

Потім його накривають рушником чи полотном і ставлять у тепле місце. Чекають, доки воно виросте вдвічі, обминають руками, знову накривають та ставлять у тепле місце, доки знову виросте.

Дріжджове тісто дуже не любить протягів та різких перепадів температур. На кухні має бути тепло. Ідеальна температура для росту дріжджів — 27–29 градусів. Тому тісто часто ставлять рости біля батарей чи інших теплих місць.

Готові до випікання вироби треба не одразу ставити у духовку, а зачекати хвилин 15–20, щоб вони підросли. Духовку також потрібно нагрівати поступово. Якщо поставите тісто у сильно нагріту духовку — воно не виросте.

І ще один важливий момент: працювати з тістом можна тільки з хорошими думками та в доброму гуморі!

Людмила РОМАШКО.

 

Попередня публікація

Цілюща кропива

Наступна публікація

Печиво «Великоднє»

Схожі публікації

Вершкова начинка для запеченої картоплі
Кухонні університети

Вершкова начинка для запеченої картоплі

8 Липня, 2025
Курячі битки «Як піца»
Кухонні університети

Курячі битки «Як піца»

7 Липня, 2025
Хек у сметанному соусі
Кухонні університети

Хек у сметанному соусі

4 Липня, 2025
Полуничний молочний коктейль з бананом і морозивом
Кухонні університети

Полуничний молочний коктейль з бананом і морозивом

3 Липня, 2025
Чим залити холодник?
Домашній технолог

Чим залити холодник?

2 Липня, 2025
Кабачкові млинці
Кухонні університети

Кабачкові млинці

30 Червня, 2025
Наступна публікація
Печиво «Великоднє»

Печиво «Великоднє»

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Вершкова начинка для запеченої картоплі

Вершкова начинка для запеченої картоплі

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Вершкова начинка для запеченої картоплі

Вершкова начинка для запеченої картоплі

8 Липня, 2025
Чим корисний чистотіл у саду і на городі

Чим корисний чистотіл у саду і на городі

8 Липня, 2025
Мікропластик у… нашому організмі

Мікропластик у… нашому організмі

8 Липня, 2025
Що варто знати, замовляючи таксі, аби мінімізувати ризики

Що варто знати, замовляючи таксі, аби мінімізувати ризики

8 Липня, 2025

Останні публікації

Вершкова начинка для запеченої картоплі

Вершкова начинка для запеченої картоплі

8 Липня, 2025
Чим корисний чистотіл у саду і на городі

Чим корисний чистотіл у саду і на городі

8 Липня, 2025
Мікропластик у… нашому організмі

Мікропластик у… нашому організмі

8 Липня, 2025
Що варто знати, замовляючи таксі, аби мінімізувати ризики

Що варто знати, замовляючи таксі, аби мінімізувати ризики

8 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти