З любов’ю накритий стіл із безліччю смачних страв у колі близьких – цього вже достатньо для зустрічі Нового року в чудовому настрої. У цю ніч усі ми насолоджуємося вишуканістю та розмаїттям новорічних страв. Але лише господиням відомо, як багато часу та сил потрібно витратити, скільки фантазувати, щоб застілля вдалося. Пропонуємо скласти святкове меню за нашими перевіреними рецептами.
СИМВОЛ РОКУ
Інгредієнти. 2 великі картоплини, морквина, цибулина, 3 солених огірки, по 150 г консервованої кукурудзи та вареної ковбаси, 2 яйця, 70 г майонезу, маслини для оздоблення, сіль, перець, зелень.
Спосіб приготування. Картоплю та моркву відварити в мундирі, остудити, натерти на крупній тертушці. Щоб салат не розпався від зайвої вологи, кукурудзу та огірки злегка підсушити. Зелень, подрібнену цибулину, нарізані кубиками ковбасу та огірки, кукурудзу додати до картоплі й моркви. Посолити та поперчити. Заправити майонезом, перемішати. Сформувати свинку, викласти у вигляді мордочки. Окремо натерти білки та жовтки. Основу форми притрусити жовтком, а мордочку й вушка білком. Залишилося зробити очі із маслин, п’ятачок зі скибочки ковбаси, брови із трикутничків моркви, на щічках викласти горошини перцю. Поставити в холодильник на кілька годин для просочення.
ГРИБНА ГАЛЯВИНА
Інгредієнти. 500 г маринованих грибів, 300 г відвареного курячого філе, 3 варених яйця, 100 г твердого сиру, 2-3 варені картоплини, 3 солених огірки, 200 мл майонезу, 2 варені морквини, рублена зелень, листок салату.
Спосіб приготування. На дно глибокої ємкості щільно викласти гриби шапинками донизу. Притрусити зеленню. Тонко нарізати філе, викласти на зелень. Змастити тонким шаром майонезу, потім – шар тертої моркви й шар майонезу. Викласти тертий сир, потім шар подрібнених яєць. Змастити тонким шаром майонезу. Викласти натерту на крупній тертушці картоплю, посолити, змастити майонезом. Викласти огірки, нарізані тонкими кільцями. Салат поставити на кілька годин у холодильник. Перед подачею зверху на салат викласти великий листок салату. Акуратно перевернути страву на салатницю. Гриби з нижнього шару мають опинитися зверху.
КАРТОПЛЯ З НАЧИНКОЮ
Інгредієнти. 6 великих картоплин, вершкове масло й олія, 250 г крабових паличок, 150 г твердого сиру, по 50 г цибулі, солених огірків і кукурудзи, зелень, майонез, сіль.
Спосіб приготування. Картоплю змастити олією, загорнути у фольгу, запекти при 200 градусах до готовності. Для начинки крабові палички, цибулю й огірки дрібно нарізати, сир натерти, перемішати. Додати кукурудзу, рубану зелень, сіль, майонез, перемішати. Картоплю розрізати на 4 частини. Змастити вершковим маслом. Викласти начинку.
ХЕК У ПИВІ
Інгредієнти. 1 кг філе хека, 250 мл світлого пива, 2 яйця, 300 г борошна, олія, чверть чайної ложки каррі, сіль.
Спосіб приготування. Хек нарізати довгими смужками, посолити. Насипати 200 г борошна, змішати з каррі, зробити заглиблення. Влити пиво, додати жовтки і 2 столові ложки олії. У білки додати сіль, збити у щільну піну. Ввести білки у борошняну суміш, перемішати. Рибу обваляти у борошні, занурити у кляр. Обсмажити на розігрітій олії до золотавої скоринки. Викласти на серветку, щоб увібрала жир.
Діана ШЕПЕЛЬ.