Ткемалі готують на основі слив, додаючи гострий перець, часник і пряні трави. Соус виходить кисло-солодким, з пікантним смаком та насиченим ароматом. Зазвичай для приготування обирають соковиті сливи з кислинкою.
На 1 л готового соусу:
- 1 кг слив
- 1 середня головка часнику
- 0,5 склянки води
- 15 гілочок кінзи
- 1 гострий перець
- 3—4 чайні ложки солі
- 10 гілочок м’яти або меліси
- 2 чайні ложки хмелі-сунелі
- 1 столова ложка цукру
Зі слив видаліть кісточки. Перекладіть у товстостінну каструлю та залийте водою. Додайте цукор і сіль. Поставте каструлю на середній вогонь. М’яту та кінзу дрібно порубайте. Часник подрібніть, а з гострого перцю видаліть плодоніжку і теж дрібно наріжте. Варіть сливи 30 хв., а потім подрібніть блендером до однорідності. Додайте хмелі-сунелі. Після — подрібнений часник, зелень кінзи і м’яти та гострий перець. Варіть ще 10 хв. Гарячим розлийте у стерилізовані банки. Закрийте під ключ. Зберігайте в темному прохолодному місці.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.