Немає гарного дня без доброго ранку. А ідеальний ранок починається з новин про нашу Перемогу, а ще — поживного сніданку з чашечкою запашної кави чи чаю. Найпопулярніший сніданок, звичайно, омлет. Хоч щодня готуй — не набридатиме! Пофантазуймо?
У ДУХОВЦІ
Запечений омлет має характерні великі «дірочки» та рум’яну скоринку.
На форму 24х10:
- 6 яєць
- 300 мл молока
- 0,5 чайної ложки солі
- вершкове масло (для змащування форми)
Яйця вбити в миску, додати сіль, молоко. Перемішати віночком до однорідності (збивати суміш не потрібно!). Форму щедро змастити вершковим маслом. Влити омлетну суміш. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку. Випікати 35—40 хв., або до рум’яної скоринки.
Під час приготування омлет має піднятися приблизно на чверть, а після виймання з духовки знову опуститься. Також на дні форми з’явиться невелика кількість сироватки — це нормально. Нарізати готовий омлет на 3—4 порції.
Пишність залежить від форми, в якій готуєте — у занадто великій ємності високий омлет не вийде.
КАБАЧКОВИЙ
Омлет із кабачками, помідорами, базиліком і сиром. Кількість інгредієнтів розрахована на одну порцію. Кожну порцію краще готувати окремо.
- 120 г кабачка
- 20 г твердого сиру
- 2 яйця
- сіль, чорний мелений перець (за смаком)
- вершкове масло (для смаження)
Начинка:
- половина великого помідора
- 4—5 листочків базиліка
- сіль (за смаком)
Кабачки натерти на великій тертушці, віджимати не потрібно. Сир також крупно натерти. Додати яйця. Посолити, поперчити, перемішати. Помідор порізати шматочками, за бажання попередньо вирізати рідку частину з насінням. Додати порізаний базилік, трохи посолити. На сковороді розтопити масло. Викласти кабачкову масу, обсмажити на невеликому вогні, щоб схопилася. Потім перевернути великою широкою лопаткою. Якщо перевернути не виходить, можна цього не робити, а закрити кришкою та просто довести до готовності. Готовий омлет перекласти на тарілку. Викласти на одну половинку помідори, накрити другою й одразу подавати.
«ФЕРМЕРСЬКИЙ»
Омлет з картоплею — дуже поживний. Начебто й не звичайна смажена картопля, й не дерун. Щось середнє між цими двома стравами, а смачно як!
- 3 яйця
- 3 середні картоплини
- сіль (за смаком)
- олія (для смаження)
Сиру картоплю натерти на великій тертушці. Викласти на добре розігріту сковороду з олією. Трохи підсолити. На середньому вогні обсмажити до м’якості (приблизно 7 хв.). Яйця збити з сіллю. Коли на картоплі утвориться скоринка, злегка утрамбувати лопаткою, формуючи дерун. Вилити яйця, накрити кришкою, смажити 3—4 хв., щоб білок схопився. Перевернути, смажити приблизно 1—2 хв. без кришки.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.