Це дуже простий, але водночас такий важливий для кожного українця рецепт. Паляниця виходить пухкою, м’якою та смачною, а з’їдається швидко й з апетитом, як булочка. Додавання в тісто смаженої цибулі надає приголомшливого аромату.
- 250 мл теплої води
- 2 чайні ложки меду
- 17 г свіжих дріжджів
- 1—2 чайні ложки солі
- 30 г олії
- 500—550 г борошна
- 2 середні цибулини (200—250 г)
У миску налити теплу воду. Додати мед (завдяки йому хліб довго не черствіє), перемішати до розчинення. Розкришити дріжджі. Всипати 50—80 г борошна (від загальної кількості). Поставити в тепло на 15 хв. до утворення пінної шапочки. Посолити (з 1 чайною ложкою хліб буде нейтральним на смак, хочете більш солоний — додайте 1,5—2 ложки). Влити олію (без запаху), перемішати. Поступово всипати просіяне борошно. Спочатку підсипте 450—480 г і дивіться на консистенцію — тісто має бути дуже м’яким. Таке тісто легко замішується, майже не липне до рук.
Сформувати з нього кулю, викласти в миску та поставити в тепло на 30—40 хв. Цибулю дуже дрібно нарізати, обсмажити в невеликій кількості олії до рум’янцю. За бажанням, наприкінці можна підсолити, для смаку. Дати охолонути. Вмісити цибулю в тісто. Після її додавання воно стає більш рідким, тому треба підсипати ще борошна (грамів 50—80). Вимісити ще 5 хв. — за консистенцією має бути таким самим, як і на початку. Тісто дуже добре тримає форму.
Викласти його в змащену олією миску, прикрити легким рушником і поставити в тепло на 30—40 хв. Воно підходить доволі швидко. Повинно збільшитися вдвічі.
На присипаному борошном столі сформувати акуратну і щільно натягнуту кулю. Викласти хліб на деко, застелене пергаментом. Прикрити легким рушником, поставити в тепло ще на 20 хв. Увімкнути розігріватися духовку на 210 градусів. За бажанням, можна зробити зверху надріз — тоді паляниця буде трохи нижчою, але збереже форму. Якщо надріз не робити, — буде пишнішою, але може тріснути. (Хоча саме цей надріз-козирок і вирізняє паляницю серед іншого хліба). Поставити в духовку. Випікати 25 хв. на рівні трохи нижче середнього. Але останні 10 хв. прикрити фольгою, щоб не підгоріла.
Після випікання прикрити рушником, щоб настоялася. Скоринка спочатку тверда, але коли паляниця постоїть, виходить дуже м’якою.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.