Пам’ятаєте, як у фільмі «Дівчата» кумедна Тося з запалом перераховує страви з картоплі? Ось, вирішила додати до Тосіного переліку ще одну страву. «Ох, і гарна картопель-з грибочками!» — завжди кажуть гості та мої домашні, пробуючи хрусткі скибочки. І дуже дивуються, коли дізнаються, що грибів-то в картоплі немає, а є баклажани! Смак і вигляд дуже схожий на картоплю, смажену з маслюками.
- 6—7 середніх картоплин
- 1 середній баклажан
- 1 невелика цибулина
- 2 великих зубчики часнику
- зелень
- сіль
- чорний мелений перець
- олія
Баклажани очистити від шкірочки та нарізати невеликими кубиками. Присолити й залишити на 30 хв., щоб пустили сік. Потім обсушити. Картоплю помити, очищену обов’язково насухо витерти рушником, щоб при смаженні утворилася скоринка. Нарізати брусочками в два рази більшими за баклажани. Цибулю нашаткувати дрібно.
Партіями обсмажити кубики баклажанів в олії до легкої рум’яної скоринки. Викласти їх на тарілку. Слідом обсмажити цибулю до легкої золотистої скоринки. Викласти до баклажанів. У цій саме сковороді обсмажити картоплю — вона повинна дійти до повної готовності, стати м’якою та рум’яною.
З’єднати картоплю з баклажанами і цибулею. Посолити та поперчити за смаком. Накрити кришкою і довести до готовності на повільному вогні протягом 5 хв., щоб всі смаки і аромати поєдналися. Наприкінці додати в сковороду рублений часник і, за бажанням, свіжу зелень. Перемішати і зняти з вогню. Подавати відразу ж, найсмачніше — з малосольними огірочками. Цілком самодостатня страва, навіть котлета не знадобиться.
Алла БАНДУРКА. м. Ковель.