Чому огірки в банці м'які? - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Чому огірки в банці м’які?

21 Липня, 2021
in Домашній технолог
0
Чому огірки в банці м’які?
0
Поділилося
218
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Буває, що квашені огірки буквально розпадаються в руках або пустотілі. Що не так?

Підвищена активність пектолітичних ферментів у квітках і на огірках. В умовах молочнокислого бродіння ці ферменти довго зберігають свою активність, тому перед заготівлею огірки потрібно добре вимити, змінюючи воду. Обполоснути в проточній воді, видаляючи залишки квіток. Для засолювання не брати підв’ялені плоди!

Помилки при укладанні. Огірки в тару укладати щільно, верхній шар також ущільнювати, щоб не плавали. Інакше порушуються пропорції розсолу та самих огірків. Солоний розсіл доливають до самого верху, що важливо на початку квашення.

Невикористання прянощів. Це не тільки смак і аромат. Прянощі перешкоджають розвитку шкідливої мікрофлори в банці. Трави з дубильними речовинами (дубове листя, корінь хрону) додадуть овочам міцності. Порошок гірчиці позбавить цвілі. Підходять листя чорної смородини, зубчики часнику та суцвіття кропу.

Важливо! Велика кількість часнику зменшує хрусткість плодів.

Мало солі. Її повинно бути від 6 до 9 відсотків. На банку 1 л беруть 50—60 г. Для закруток йодована не годиться, вона підвищує м’якість води. При зниженні концентрації розсолу та підвищенні температури зберігання починають діяти газоутворюючі мікроорганізми, які розчиняють серцевину. Але якщо солі занадто багато — огірки в банках зморщуються.

Стороння мікрофлора. Квашені овочі необхідно оберігати від плівчастих дріжджів і цвілевих грибів — частих супутників бродіння. За появи їх в розсолі та на поверхні концентрація молочної кислоти почне знижуватися, що сприятиме розвитку гнильних мікробів.

Довгий процес приготування. Щоб засолені огірочки не перетворилися на кашу, не можна його затягувати. Процес заквашування триває 2—4 дні, через тривале приготування (10—12 діб) плоди почнуть псуватися.

Неправильне зберігання. Молочна кислота, яка є консервантом, прискорено руйнується під впливом підвищених температур. Плоди втрачають смак і розкисають. Оптимальна температура зберігання — до 3 градусів тепла. Краще на полиці холодильника або в погребі. У кімнаті огірки можуть зберігати товарний вигляд один місяць.

Ніна УВАРЕНКО, мікробіолог.

Попередня публікація

Подорожник замість пластиру

Наступна публікація

Квас із чорної смородини

Схожі публікації

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер
Домашній технолог

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер

7 Травня, 2025
Шампіньйони чи печериці?
Домашній технолог

Шампіньйони чи печериці?

22 Квітня, 2025
Додайте у випічку мед
Домашній технолог

Додайте у випічку мед

1 Квітня, 2025
Борошно, яке збагатить випічку
Домашній технолог

Борошно, яке збагатить випічку

19 Березня, 2025
Як обрати зрілий ананас?
Домашній технолог

Як обрати зрілий ананас?

15 Січня, 2025
Як «роздягнути» фундук чи арахіс?
Домашній технолог

Як «роздягнути» фундук чи арахіс?

27 Листопада, 2024
Наступна публікація
Квас із чорної смородини

Квас із чорної смородини

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти