Перевірений рецепт квасу від відомого кулінара Євгена Клопотенка. «Квас — дуже популярний освіжаючий напій, який я не міг обійти стороною. До того ж у моєму ресторані ми постійно готуємо ось такий домашній квас, і він усім дуже до смаку. Настав час поділитися цим рецептом, щоб ви могли приготувати квас у домашніх умовах, тим більше, що це дуже просто. А крім того, щоб випити його у спеку, ви можете використовувати напій як основу для окрошки».
- 400 г бородинського хліба
- 70 г цукру
- 2 г живих дріжджів
- 2,5 л води
Бородинський хліб наріжте кубиками зі стороною приблизно 1,5 см. Викладіть нарізаний хліб на пательню без олії, поки хліб дещо підсохне і візьметься твердою скоринкою. Відріжте від цілого бруска 2 г дріжджів. Для приготування квасу я рекомендую використовувати тільки живі дріжджі. Покришіть їх руками в невелику миску. Що більше ви подрібните дріжджі, то краще вони розчиняться. Додайте до дріжджів близько 100 мл води і 2 столові ложки цукру. Перемішайте, поки цукор повністю розчиниться.
Перекладіть кубики хліба в 3-літрову банку з кришкою, що закручується, додайте воду з дріжджами та цукор, що залишився. Потім долийте води до верху банки, злегка перемішайте. Закрийте нещільно кришкою та залиште бродити за кімнатної температури на 1—4 дні.
Швидкість бродіння дуже залежить від температури, тому час приготування може значно відрізнятися. За спекотної погоди час приготування квасу буде мінімальним. Що довше витримаєте квас, то більш насиченим буде його смак і різкість. Процідіть через сито з марлею в чисту ємність і відразу перелийте в банки з кришками та поставте в холодильник. Домашній квас можна зберігати в холодильнику до 10 днів.
Рецепт із сайту klopotenko.com