Прісні палянички з Молдавії давно полюбилися і «прижилися» далеко за межами своєї батьківщини. Господині із задоволенням готують молдавські плацинди з кисломолочним сиром, картоплею, м’ясом, гарбузом, рибою, яблуками, бринзою, грибами — різноманіття наповнень вражає. Тонке хрустке тісто і великий шар соковитої начинки — це чудово!
Тісто:
* 400 г борошна
* 200 мл теплої води
* неповна чайна ложка солі
* 50 мл соняшникової олії
Начинка:
* 500 г кисломолочного сиру
* 2 середніх яйця
* чайна ложка солі
* пів пучки кропу
* пів пучки зеленої цибулі
* олія для смаження і роботи з тістом
Борошно просіяти в миску. Додати сіль та олію. Все ретельно перемішати. Поступово влити воду та вимішувати тісто близько 5 хв. Борошна може знадобитися трохи більше або менше. Тісто має вийти м’яким, еластичним і не липнути до рук. Тісто покласти в пакет і залишити за кімнатної температури на 30 хв. Для начинки сир добре розтерти, щоб не було зернистості. Посолити. Додати яйця (якщо яйця великі, достатньо одного). Все добре розмішати. Зелень дуже дрібно порубати. Додати до сирної маси, перемішати. Відпочиле тісто ще раз вимісити. Розділити його на 5 рівних частин. Робочу поверхню і руки змастити олією. Кожну частину розплющити на товстий млинець, злегка змастити з обох боків олією та викласти стопкою один на одного. Залишити за кімнатної температури на 10 хв. Потім кожен млинець дуже тонко розкачати. По центру викласти начинку. Зібрати краї, як мішечок, защипнути. Розкачати коржі качалкою до товщини 1,5 см. На сковороду налити трохи олії, добре розігріти. Смажити плацинди по одній на середньому вогні до рум’яної скоринки (близько 4 хв.) з обох боків.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.