Ці чудові крекери — швидкий і простий перекус, а велика кількість насіння та кунжуту робить їх ще кориснішими та смачнішими. Злакові крекери чудові самі по собі, але й в поєднанні з чим-небудь. Наприклад, їх можна подати до супу-пюре або запропонувати гостям в якості закуски з різноманітними паштетами. Таке печиво зручно брати з собою в дорогу або давати в школу дитині.
* 180 г борошна
* 1 чайна ложка солі
* 0,5 чайної ложки цукру
* 0,5 чайної ложки розпушувача
* 100 мл молока
* 3 столові ложки соняшникової олії
* 1 столова ложка насіння льону
* 1 столова ложка кунжуту
* 1 столова ложка сирого очищеного насіння соняшнику
Борошно просіяти в глибоку миску. Додати цукор, сіль і розпушувач (замість нього можна використовувати чверть чайної ложки соди, гашеної соком лимона, яку додати в кінці замісу тіста). Ввести добавки: льон, кунжут і насіння. Все перемішати. Влити соняшникову олію (без запаху), перемішати. Порціями влити молоко та замісити тісто. Воно виходить доволі тугим і абсолютно не липне до рук. Покласти тісто в пакет і відправити в холодильник на 30 хв. Розкачати тісто в тонкий пласт товщиною близько 3 мм (печиво ще підніметься в духовці). Вирізати формочками печиво (можна нарізати квадратики ножем або видавити чаркою). Викласти заготовки на застелене пергаментним папером деко. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 15–20 хв. до підрум’янення. Із зазначених інгредієнтів виходить приблизно 300 г крекера.
Коли охолонуть, перекладіть крекери в герметичний контейнер. Так вони зможуть зберігатися доволі довго. Рецепт передбачає велику свободу дій. Можна використовувати різні добавки — гарбузове насіння, горіхи або спеції — паприку, сушений кріп або часник.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.