Є продукти, які організм не сприймає, внаслідок чого може виникнути харчова непереносимість – підвищена чутливість неалергічного характеру, яка проявляється розладами здоров’я різного ступеня тяжкості та призводить до цілого букету хронічних захворювань.
РЕАКЦІЯ ІМУННОЇ СИСТЕМИ
Імунна система сприймає такі продукти як чужорідне тіло, антиген. У кров викидаються токсини, які поступово руйнують захисні функції організму. Імунна система починає боротися, виробляти антитіла, в кінцевому підсумку виникає набряк, запалення. Проявляється воно у всіх по-різному: як аутоімунне захворювання, склеродермія, псоріаз, екзема. Але суть у тому, що це імунний розлад.
Харчова непереносимість може розвинутися при успадкованій недостатності харчових ферментів. Так, нестача лактози спричиняє непереносимість молока. Дефіцит спеціального ферменту призводить до непереносимості злакового білка глютену, який міститься переважно в пшениці та макаронних виробах. Відсутність деяких ферментів не дає можливості перетравити горох, гриби, апельсини.
Непереносимість гістаміну – найпоширеніша. Виникає при накопиченні його в організмі. Гістамін міститься в сирі, рибі та морепродуктах, випічці на дріжджах, сої, ковбасних виробах, консервованих та інших продуктах. Полуниця, помідори, цитрусові, шоколад, кориця, бобові, алкоголь можуть сприяти його вивільненню. Лікарські препарати також можуть впливати на ферменти, які розщеплюють гістамін. Наприклад, після прийому статинів може порушитися метаболізм, тобто вони накопичуватимуться в печінці.
ЧИМ ЗАГРОЖУЄ
Індивідуальна непереносимість відрізняється від харчової алергії прихованим характером. Типові ознаки харчової алергії: раптове опухання губ, горла, нежить, висипи. Непереносимість підточує організм поступово, руйнуючи його захисні сили. З роками під впливом хвороб і стресів він ще більше починає відчувати брак відповідальних за розщеплення їжі ферментів. Підвищується проникність стінок кишечника, в результаті чого в кров потрапляють не повністю переварені частинки їжі, які розносяться по всіх органах і тканинах.
Вони і сприймаються організмом як чужорідні тіла. Якщо людина продовжує регулярно вживати в їжу продукти, які організм перестав нормально перетравлювати, запальні процеси в уражених токсинами тканинах поступово переходять у хронічні. Тому потрібно розібратися, що ми їмо.
ЯКІ АНАЛІЗИ ПОТРІБНІ
У такому випадку проводиться дослідження на метаболізм і антитіла до продуктів. Тоді вибираємо ті, на які організм реагує коректно і виключаємо з раціону непереносимі. Коли в результаті досліджень бачимо, що метаболічні розлади пов’язані з генетичною схильністю, прибираємо ці продукти назавжди. А якщо знаходимо ті, на які організм реагує некоректно, що буває найчастіше, тоді продукти виключаються з раціону тимчасово, до одужання. Потім, наприклад, якщо така жінка захоче народити дитину, ці продукти виключають з її харчування перед зачаттям і на період вагітності.
Встановити, які саме продукти «не йдуть на душу», можна за допомогою спеціального аналізу крові – тесту IMUPRO 300, розробленого німецькими вченими з урахуванням індивідуальних особливостей організму конкретного пацієнта. Тест на індивідуальну непереносимість дозволяє виявити харчові подразники, всього 272 продукти, за наявністю антиглобулінових антитіл в крові.
Лікування проводиться дуже індивідуально. Скільки пацієнтів, стільки підходів до їх стану, діагностики. Найголовніше – це виявлення причини захворювання. Сьогодні модно бути здоровим, тому що легше займатися профілактикою, ніж потім лікувати хворобу.
Олена ШЕВЧЕНКО, терапевт вищої категорії, ендокринолог, алерголог, реабілітолог.