Шматочки риби запікаються в духовці на цибулевій подушці під хлібно-сирною скоринкою. Таким чином будь-яка риба виходить соковитою та ніжною. Страва ситна, тому її можна подавати навіть без гарніру.
* 600 г філе риби (хек, минтай, тилапія)
* 2 середні цибулини
* 150 мл рідкої сметани або жирних вершків
* 4–5 скибочок черствого хліба або батона
* 100 г твердого сиру
* 2 яйця
* олія
* приблизно чверть чайної ложки солі
Цибулю нарізати тонкими кружальцями. Обсмажити на добре розігрітій олії до золотистого кольору. На дно форми для запікання викласти рівним шаром цибулю. Вона не тільки додасть аромату рибі, а й не дозволить їй прилипнути до форми. На цибулю викласти обсушене філе. Рибу посолити, за бажанням можна притрусити прянощами на ваш смак. Змастити по верху рибу сметаною або вершками (можна і майонезом) — так вона вийде ще ніжнішою. Для хрусткої хлібної шапочки зі скибочок хліба зрізати скоринки. М’якуш подрібнити в блендері або перетерти руками до отримання хлібних крихт, краще брати вчорашній хліб. З’єднати хлібні крихти з натертим на середній тертушці сиром, перемішати. Яйця трохи збити вінчиком із сіллю. Ввести їх до хлібних крихт, знову перемішати. Викласти суміш на рибу, розподілити рівномірним шаром по формі, щоб не було порожнеч, утрамбувати. Поставити запікатися на 30–35 хв. в духовку, розігріту до 190 градусів. Коли риба трохи охолоне, присипати свіжою зеленню. Вона нарізується акуратними шматочками і добре тримає форму.
Такий рецепт виручить, якщо потрібно нагодувати сім’ю, а риби не так багато. Завдяки скоринці вона виходить дуже ситною.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.