Маринуємо болгарський перець не зовсім звичайним способом: спочатку будемо його смажити! Смачний, ароматний, пікантний, з нотками часнику маринований перець можна приготувати і на обід, і закрити на зиму.
ШВИДКИЙ РЕЦЕПТ
* 10 шт. солодкого перцю
* маленький пучечок кропу
* 2–3 зубчики часнику
* 0,5 чайної ложки солі
* 0,5 чайної ложки цукру
* 2–3 столові ложки соку лимона
* чорний мелений перець (за смаком)
* олія (для смаження)
Викласти перець цілим на сковороду з олією. Смажити до м’якості та золотистої скоринки на середньому вогні з усіх боків — так він буде готуватися у власному соку (слідкуйте, щоб не підгорів). Сковороду накрити кришкою, оскільки овоч під час смаження виділяє багато соку та сильно «стріляє». Щойно стане м’яким, зняти зі сковороди, дати охолонути. В цей час приготувати заправку: кріп дрібно нарізати, викласти в миску, додати подрібнений часник. Всипати сіль, мелений перець і цукор. Влити лимонний сік і, як охолоне, олію, на якій смажився перець. Все добре розтерти. Перець очистити від шкірочки, вибрати насіння. Сік, що виділився з нього, додати до заправки. Нарізати його великими шматочками, засмачити заправкою. Можна їсти відразу або поставити в холодильник — що довше стоїть, то смачніше. Дуже добре ця закуска поєднується з картопляним пюре і котлетками.
ГОТУЄМО ПРО ЗАПАС
Кількість продуктів на банку 0,5 л:
* 500 г невеликого солодкого перцю
* 100 мл води
* 2 столові ложки олії
* 1,5 столові ложки оцту (6%)
* 3 зубчики часнику
* 2 горошини духмяного перцю
* 3 чайні ложки цукру (без гірки)
* чайна ложка солі (без гірки)
Для цього рецепта краще обирати маленький перець, щоб він проліз в горлечко банки, хвостики обрізати до основи. Обсмажити його цілком на олії до рум’янцю з усіх боків (близько 15 хв.) під кришкою. Він має бути м’яким і легко проколюватися виделкою. Зняти з вогню, дати охолонути. Часник нарізати пластинами. У стерилізовані банки покласти духмяний перець і трохи часнику. Солодкий перець в кількох місцях наколоти виделкою, щоб добре просочувався маринадом. Викласти в банку, чергуючи з часником, — занадто щільно трамбувати не потрібно. Всипати сіль, цукор, влити оцет (можна взяти і 9%, тоді знадобиться 1 столова ложка). Залити 100 мл окропу (може, більше, залежить від щільності укладання та розміру плодів). Прикрити банку стерилізованою кришкою. Дно каструлі вистелити тканиною, поставити банку з перцем, влити воду по плічка. Після закипання стерилізувати 20 хв. Відразу закрити під ключ, укутати. Зберігати в сухому, темному і бажано прохолодному місці: погребі, підвалі, темній кімнаті міської квартири.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.