Осінь щедра не лише на смачні, а й цілющі подарунки. Наприклад, чорноплідна горобина — її вживають для зниження тиску і зміцнення імунітету. Ягідки трохи терпкі, але саме це і надає цікавого смаку варенню. Та й профілактика таким засобом краща, ніж відразу вживати ліки.
ГУСТЕ ВАРЕННЯ
* 500 г ягід чорноплідної горобини
* 400 г цукру
* 150 мл води
Ягоди подрібнити на м’ясорубці або блендером. Викласти в товстостінну каструлю. Влити воду. Варити 7 хв. Всипати цукор. Готувати 10–15 хв. на середньому вогні, щоб маса розм’якшилася і волога випарувалася. Весь час помішувати ложкою. Консистенція виходить густішою, ніж зазвичай у варення. Гарячим відразу викласти в стерилізовані банки, закрити під ключ.
З ЯБЛУКАМИ
Соковиті яблука пом’якшать терпкий смак чорноплідної горобини.
* 500 г яблук
* 500 г ягід чорноплідної горобини
* 1 кг цукру
* 300 мл води
Очищені від насінин яблука подрібнити на м’ясорубці. Ягоди 3–5 хв. бланшувати в окропі. Змішати горобину, яблука, цукор і 300 мл води, поставити на невеликий вогонь, дати закипіти, прокип’ятити 5 хв. Залишити до повного охолодження. Знову дати закипіти, проварити 5 хв. Гарячим розлити по стерилізованих банках і закрити під ключ.
Заготовки можна зберігати за кімнатної температури. Крім варення, ягоди можна і заморозити, таким чином вони дещо втрачають терпкість.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.