Соложеники по-полтавськи - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Соложеники по-полтавськи

18 Вересня, 2020
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Соложеники по-полтавськи
0
Поділилося
206
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Це десерт української кухні — млинці, в які загортають солодку начинку, вкривають шапочкою зі збитих білків і запікають. У різних регіонах України для начинки використовують мак, кисломолочний сир, варення, вишні. У Полтаві ж соложеники готують з ароматними яблуками. Що й казати — вміють українські господині дивувати!

Млинці:

* 230 мл молока

* 100 г борошна

* 3 жовтки

* 2 столові ложки олії (в тісто)

* столова ложка (з гіркою) цукру

* чверть чайної ложки солі

* дрібка ваніліну

* вершкове масло (для змащення)

Начинка:

* 0,5 кг яблук

* 2 столові ложки цукру

* 50 г вершкового масла

* 0,5 чайної ложки меленої кориці (за бажанням)

Білкова шапочка:

* 3 білки

* 2 столові ложки цукру

* дрібка солі

Відокремити білки від жовтків. Білки поставити в холодильник. Додати до жовтків сіль, цукор і ванілін. Збити все вінчиком, щоб цукор розчинився. Всипати просіяне борошно і влити приблизно половину молока. Збити — це треба для того, щоб не було грудочок. Влити молоко, що залишилося, олію, збити. За консистенцією жовткове тісто виходить трохи густішим. Посмажити тонкі млинчики на змащеній олією сковороді (виходить 9 штук на сковороді діаметром 20 см). Змастити кожен вершковим маслом.

Для начинки яблука натерти на крупній тертушці. На сковороді розтопити вершкове масло. Викласти яблука. Присипати цукром. За бажанням можна додати корицю (якщо яблука дуже ароматні, то не обов’язково). Тримати яблука на середньому вогні близько 5–7 хв., щоб трохи розм’якшилися, але не перетворилися на «кашу». У відповідну форму для запікання (в даному випадку діаметр 20 см) викласти млинець (форму злегка змастити вершковим маслом), на ньому розподілити тонкий шар начинки, накрити другим млинцем. Перешарувати таким чином всі млинці, крім верхнього. Залишається приготувати повітряну шапочку. Білки збити міксером з дрібкою солі, починаючи з низьких оборотів, на м’яку піну і збільшення в об’ємі в два рази. Потім обороти збільшити, поступово всипати цукор (акуратно, щоб не осадити повітряну масу). Збивати в дуже щільну, «стоячу» піну і до розчинення цукру. Робити це можна і ручним вінчиком, але збивати доведеться довше. Викласти білкову шапочку поверх млинчиків, розподіляючи рівним шаром. Поставити форму в заздалегідь прогріту до 180 градусів духовку і готувати 20 хв. Перед подачею і нарізуванням дати трохи охолонути.

Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Подушка з хмелю забезпечить солодкий сон

Наступна публікація

Жива легенда Софі Лорен: секрети успіху, краси і молодості

Схожі публікації

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
Млинці на сухому молоці
Кухонні університети

Млинці на сухому молоці

15 Травня, 2025
Котлети з варених яєць
Кухонні університети

Котлети з варених яєць

14 Травня, 2025
Відбивні в сметанно-гірчичному соусі
Кухонні університети

Відбивні в сметанно-гірчичному соусі

13 Травня, 2025
Омлет із начинкою з кисломолочного сиру
Кухонні університети

Омлет із начинкою з кисломолочного сиру

12 Травня, 2025
Рисово-кокосові биточки на десерт
Кухонні університети

Рисово-кокосові биточки на десерт

9 Травня, 2025
Наступна публікація
Жива легенда Софі Лорен: секрети успіху, краси і молодості

Жива легенда Софі Лорен: секрети успіху, краси і молодості

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

16 Травня, 2025
Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

16 Травня, 2025
Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

16 Травня, 2025

Останні публікації

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

16 Травня, 2025
Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

16 Травня, 2025
Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

16 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти