Дієтолог розповіла, як відрізнити "хороший" холестерин від "поганого" - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Краса та здоров’я Здорові будьмо

Дієтолог розповіла, як відрізнити “хороший” холестерин від “поганого”

11 Червня, 2020
in Здорові будьмо
0
Дієтолог розповіла, як відрізнити “хороший” холестерин від “поганого”
0
Поділилося
70
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Холестерин став головною страшилкою століття. Його почали бояться, вважаючи, що завдає організму лише шкоди. Але насправді він нам необхідний, а шкоду заподіює тільки його надлишок чи нестача. Сам же по собі холестерин безпечний.

НАВІЩО ВІН ПОТРІБЕН

Холестерин – це органічна жироподібна речовина, що відіграє важливу роль у роботі всього організму. Він забезпечує функціонування нервової системи. Необхідний для створення стероїдних гормонів і жовчних кислот, вироблення вітамину D. З холестерину складаються клітинні мембрани людини.
Після всіх заборон на жири протягом XX ст. (то говорили про шкоду яєць, то вершкового масла), вони все ж визнані життєво необхідними для людини. Ось тільки є «хороші» жири і «погані»; відповідно таким буває і холестерин.

ЧОГО ПОБОЮВАТИСЯ

Боятися потрібно саме «поганого» холестерину – ЛПНЩ (ліпопротеїнів низької щільності). Певні провокуючі фактори (діабет, куріння, підвищений тиск, цукор) пошкоджують судини, роблять їх ламкими. Ось туди-то і спрямовується холестерин, «латаючи» дірки. Він налипає на стінки судин, а потім, окислюючись, сприяє їхньому звуженню. Кров прокачується гірше, тому підвищується артеріальний тиск. Велике скупчення холестерину формує атеросклеротичну бляшку, тромб. Тому надлишок «поганого» холестерину – одна з причин атеросклерозу, інфаркту та інсульту.

Знаючи свій рівень холестерину, можна попередити серйозні захворювання. У цьому допоможе ліпідограма – аналіз, який дозволяє визначити рівень холестерину в крові. Норма складає не більше 5,5 ммоль/л. Якщо показник вищий, потрібно звернутися до лікаря – терапевта або кардіолога, який призначить дієту і, за потреби, статини – препарати, які знижують холестерин.

ЩО ВПЛИВАЄ НА УТВОРЕННЯ НАДЛИШКОВОГО

1. Трансжири – жири, отримані шляхом гідрогенізації. Потрібно відмовитися від промислової випічки і фаст-фуду, які містять велику кількість маргарину.

2. Дефіцит білка. Ви повинні вживати якісний білок – яйця, сир, рибу, нежирні сорти м’яса.

3. Нітрати і жир із переробленого м’яса негативно впливають на кровоносні судини, пошкоджуючи їх і спричиняючи затвердіння артерій.

ВАШІ ДІЇ

1. Почніть правильно харчуватися.

2. Приймайте вітаміни Омега-3. Вони перешкоджають виникненню запальних процесів.

3. Мінімізуйте цукор, бо холестерин відкладається у судинах, пошкоджених цукром.

4. Більше рухайтеся.

5. Знижуйте зайву вагу.

6. Пийте більше води, саме вона розріджує кров і знижує ймовірність появи тромбів.

ХАРЧУВАННЯ М’ЯСО ТА М’ЯСОПРОДУКТИ

Рекомендовано споживати: м’ясо курки та індички, рідше – пісну яловичину, телятину, ягнятину. Вживати в обмеженій кількості: субпродукти. Раз на місяць можна з’їсти невеликий (85 г) шматок печінки, оскільки в ньому містяться вітаміни й залізо.

Слід уникати: жирних сортів м’яса, особливо свинини, ковбас, сосисок, паштету, свинячої грудинки, м’яса качки та гуски.

Особливості приготування: при приготуванні зріжте жир з м’яса і видаліть шкіру. Уникайте смаженої їжі. Готуйте на мінімальній кількості жиру. При використанні гриля, помістіть м’ясо або рибу на решітку, щоб дати жиру стекти.

РИБА І МОРЕПРОДУКТИ

Рекомендовано споживати: рибу білих сортів (особливо морську, приготовану на грилі або відварену), жирну – скумбрію, сардини, оселедець, тунець, лосось, палтус.

Слід уникати: ікри, креветок, крабів, кальмарів, восьминогів, риби, приготованої на вершковому маслі або свинячому жирі.

СУПИ

Рекомендовано споживати: супи на другому бульйоні, овочеві, рибні.
Слід уникати: міцних м’ясних і бульйонів із жирного м’яса.
Особливості приготування: варіть бульйони на другій воді. Використовуйте як основну страву суп, заправлений гречкою або сочевицею.

ОВОЧІ ТА ФРУКТИ

Рекомендовано споживати: всі види овочів і фруктів (свіжі, заморожені, консервовані без цукру).
Слід уникати: будь-яких смажених овочів або приправлених вершковим маслом, картоплі фрі, чипсів.
Особливості приготування: заправляйте овочеві салати й закуски лимонним соком, травами, спеціями, оливковою олією. Обмежте використання майонезу, жирних соусів, кетчупів.

МОЛОКО ТА МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ, ЯЙЦЯ

Рекомендовано споживати: знежирене 0,5–1% молоко, нежирні кисломолочні продукти (сметану, йогурт), нежирний сир (сир зі свіжого коров’ячого молока), яєчний білок.

Слід уникати: незбираного молока, вершків, плавлених і твердих сирів із високим вмістом жиру (30% і більше), збитих вершків, яєчного жовтка.

Особливості приготування: яєчні білки не містять холестерину, тому замінюйте ними цілі яйця в рецептах (1 цілому яйцю відповідають 2 білки). З’їдайте не більше 2–3 жовтків на тиждень. Не додавайте сир до страв, якщо там вже є м’ясо, інакше подвоюється вміст жиру та калорійність.

ЗЛАКИ Й ВИПІЧКА

Рекомендовано споживати: хліб грубого помелу, каші, рис неочищений, бобові – сочевицю, квасолю і горох.

Слід уникати: хліба вищого ґатунку, випічки з високим вмістом жиру (бісквіти, круасани, тістечка), тортів із шоколадним кремом, млинців, пончиків (смажених пиріжків).

Особливості приготування: якщо хочеться солодощів, готуйте низькокалорійні – плодові желе, вівсяне печиво, фруктове морозиво.

НАПОЇ

Рекомендовано споживати: компоти й соки без цукру, несолодкий чай, цикорій, мінеральну воду.

Слід уникати: всіх видів соків і безалкогольних напоїв із додаванням цукру, напоїв, що містять шоколад, алкогольних.

Вживати в обмеженій кількості: алкоголь потрібно мінімізувати. Жінкам радимо 100–120 мл сухого вина раз на тиждень, чоловікам – 150–200 мл сухого вина раз на тиждень.

Ганна АФАНАСЬЄВА, дієтолог.

Попередня публікація

Реєстрація землі по-новому

Наступна публікація

Із кожного куща – по капустині

Схожі публікації

Як не перегрітися в спеку
Здорові будьмо

Як не перегрітися в спеку

2 Липня, 2025
10 продуктів, які роблять людину красивішою
Здорові будьмо

10 продуктів, які роблять людину красивішою

1 Липня, 2025
Чим небезпечне відчуття «пустелі в роті» — пояснює стоматолог-терапевт
Здорові будьмо

Чим небезпечне відчуття «пустелі в роті» — пояснює стоматолог-терапевт

30 Червня, 2025
Самодопомога при стресі
Життя як воно є

Самодопомога при стресі

27 Червня, 2025
Сушимо ліктрави та рослини-приправи
Здорові будьмо

Сушимо ліктрави та рослини-приправи

25 Червня, 2025
Як нормалізувати відтік жовчі
Здорові будьмо

Як нормалізувати відтік жовчі

24 Червня, 2025
Наступна публікація
Із кожного куща – по капустині

Із кожного куща – по капустині

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Щомісячна допомога та одноразові компенсації за поранення

Щомісячна допомога та одноразові компенсації за поранення

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Щомісячна допомога та одноразові компенсації за поранення

Щомісячна допомога та одноразові компенсації за поранення

3 Липня, 2025
Львівська митниця передала музею врятовану від контрабанди цінну ікону

Львівська митниця передала музею врятовану від контрабанди цінну ікону

2 Липня, 2025
Чим залити холодник?

Чим залити холодник?

2 Липня, 2025
Полин прожене шкідників

Полин прожене шкідників

2 Липня, 2025

Останні публікації

Щомісячна допомога та одноразові компенсації за поранення

Щомісячна допомога та одноразові компенсації за поранення

3 Липня, 2025
Львівська митниця передала музею врятовану від контрабанди цінну ікону

Львівська митниця передала музею врятовану від контрабанди цінну ікону

2 Липня, 2025
Чим залити холодник?

Чим залити холодник?

2 Липня, 2025
Полин прожене шкідників

Полин прожене шкідників

2 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти