Лаванду я дуже люблю, вирощую кущики та оберігаю, як скарб, від будь-яких погодних негараздів. А коли вони зацвітають, немає меж моїй радості! Розповім кілька способів, як її використовую.
ЗНІМЕ СТРЕС
Аромат лаванди, її ефірні олії допоможуть покращити настрій, заспокоять нерви та знімуть тривожність за лічені хвилини. Достатньо розтерти між пальцями кілька листочків і квіточок та вдихати ефіри, що піднімаються, повільно і глибоко. А можна і не зривати, просто провести рукою по кущиках — одразу відчуєте, як вони відгукнуться до вас заспокійливим ароматом. Погодьтеся, це приємніше, ніж аптечні «заспокійливі».
ЗАПАШНА ЦІЛИТЕЛЬКА
Використовую сушену лаванду як наповнювач для мотанки-травнички. Ця запашна цілителька відрізняється від інших мотанок тим, що її спідничка виконана у вигляді мішечка, наповненого травами. Візьмеш травничку в руки, помнеш трохи та вдихаєш аромат. Такий симпатичний освіжувач повітря в кімнаті.
АРОМАТНЕ САШЕ
Суху лаванду в мішечках я розвішую в шафах і розкладаю в комодах між постільною білизною та одягом — вони набувають дивовижного запаху свіжості. Крім того, запах лаванди відлякує міль. Але використовую сушені квітки як профілактику, насипаючи в марлеві мішечки. Якщо метелики вже завелися, лаванда не допоможе. Міняю «гербарій» раз на 2 роки. Лаванда не допустить ні харчову, ні платтяну міль.
ЧАЙ «ДОБРИХ СНІВ»
Чай з лаванди заспокоює, що робить його ідеальним напоєм перед сном. У нього делікатний смак і насичений аромат. Як заварювати:
- склянка (250 мл) окропу;
- 1 столова ложка квіток лаванди (свіжих або сушених).
Залийте лаванду окропом, накрийте кришкою і залиште на 8—10 хв. Що довше, то більш насичений смак і аромат. Процідіть через дрібне сито й насолоджуйтеся! Можна додати в чай мед або лимон, а для посилення протизапального і заспокійливого ефекту — ромашку.
Але без «ложки дьогтю» не обійтися. Лавандовий чай протипоказаний вагітним і мамам-годувальницям. Обережність варто проявити алергікам, а також гіпотонікам, бо чай трохи знижує тиск. Я теж гіпотонік, але відмовитися від чашечки чаю перед сном після важкого дня не можу, тому трохи зменшую його концентрацію.
СИРОП ДЛЯ ДЕСЕРТІВ
Сироп має яскраво виражений аромат лаванди, солодкий, трохи терпкий смак. Чудово підійде до морозива, сиру, оладок та інших смаколиків. Дві ложечки можна додати в чорний чай для аромату.
- 30 г лаванди (сушеної)
- 250 мл води
- 250 г цукру
У киплячу воду додаю цукор і лаванду. Варю до розчинення цукру. Залишаю настоятися на 1 год. і проціджую. Доводжу до кипіння ще раз і розливаю в баночки. Зберігаю в холодильнику. Колір у сиропу — фіолетово-коричневий.
ЗАГОТІВЛЯ
Збираю лаванду для сушіння в липні, відразу після того, як суцвіття повністю розкриються. Саме в цей час забарвлення та запах квітів лаванди найбільш інтенсивні. Сушу лаванду, як і інші трави, в теплому, добре провітрюваному приміщенні, подалі від прямих сонячних променів.
Галина АРТЕМЕНКО, квітникарка.