Звичайні магазинні яйця для закладання в інкубатор не годяться, оскільки не запліднені. Непридатні також дрібні, які зазвичай несе птиця на початку яйцекладки, бо в них недостатньо поживних речовин для нормального розвитку ембріонів.
Яйця з двома жовтками, що особливо цінують у кулінарії, для інкубації також не підходять, бо зародки в них гинуть. Вибраковують і аномальні за формою та станом шкаралупи. Приміром, надто видовжені, сплюснуті з боків, кулеподібні, з напливами на поверхні, з тонкою шкаралупою.
Однозначно не використовують биті, з тріщинами, дуже брудні. Небажано використовувати яйця, що довго зберігались. Аби визначити їх свіжість, користуються овоскопом. У старих яєць при просвічуванні видно, що розмір повітряної камери (пуги) збільшений. У свіжознесених висота камери — до 2 мм. У знесених до 6 днів — до 5 мм, понад 10 днів — до 10 мм. Також яйце повинно бути заплідненим, не мати всередині вкраплень, крові.