Спочатку жінки худнуть до свят, а потім – після щедрих застіль. А можна зробити розумніше – і не набрати зайвих кілограмів за новорічні канікули.
СМАЧНО, АЛЕ НЕБАГАТО
Новорічна ніч – не єдина можливість наїстися. І святкова вечеря може бути більш урочистою, та не обов’язково розкішною. Спиніться на звичному для вечері наборі: нежирне м’ясо (птиця, риба) і зелень. Дозвольте собі трохи вина – яке ж без нього свято. А ось торт краще залишити на ранок.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПООБІДАТИ
Найчастіше ми проводимо 31 грудня у метушні, забуваючи перекусити. І в результаті коли б’ють куранти, такі голодні, що готові відразу накинутися на їжу. Постарайтеся знайти час на сніданок, обід і перекус години за 3 до основного застілля. Тоді контролювати апетит за новорічним столом буде простіше. А за 20-30 хв. до вечері випийте склянку мінеральної води без газу або ромашкового чаю – це допоможе нормалізувати травлення.
РОЗУМНЕ СЕРВІРУВАННЯ
Колір скатертини і посуду впливає на апетит. Дієтологи зазначають, що всі яскраві та теплі кольори (червоний, помаранчевий, жовтий) здатні викликати апетит навіть у тих, хто зовсім не голодний. А от холодні (синій, фіолетовий, зелений), навпаки, зменшують бажання поїсти. Не переїсти за новорічним столом допоможе й посуд правильного розміру. У десертну тарілку багато їжі не покладеш, з маленького салатника зайвого не вхопиш.
ХИТРИЙ ПРИЙОМ
У жартівливій рекомендації одягати на свято речі, що облягають, або сильніше затягувати пояс, щоб не з’їсти зайвого, є частка правди. Якщо на вас обтисла сукня, вона швидко дасть вам зрозуміти, коли час зупинитися.
НЕ ПОЧИНАЙТЕ З АЛКОГОЛЮ
Якщо плануєте дозволити собі алкоголь, не випивайте перший же келих повністю на голодний шлунок – під час тосту зробіть маленький ковток, а потім поїжте, і тільки після цього знову починайте пити. Алкоголь на голодний шлунок швидше всмоктується, і ви ризикуєте втратити контроль над тим, скільки з’їли.
ПРОДУМАЙТЕ ПРОГРАМУ
Більше спілкуйтеся за столом – це відволікатиме вас від їжі. Якщо торжество передбачає участь у конкурсах або танці – обов’язково беріть участь! Поки веселитиметеся, вам точно буде не до їжі. Якщо є можливість відмовитися від гарніру до гарячої страви, скористайтеся нею – покладіть у тарілку до шматочка м’яса по кілька скибочок помідорів і огірків, якщо вони є на столі, або їжте взагалі без гарніру.
Діана ШЕПЕЛЬ.