Гриби сушу в печі - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Гриби сушу в печі

25 Вересня, 2020
in Домашній технолог
0
Гриби сушу в печі
0
Поділилося
246
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Я народився на Поліссі, й не уявляю свого життя без грибів. Люблю і збирати, і заготовляти, і споживати їх. Сушу на печі. На щастя, свого часу  не розібрав піч,  яку ще мій дід мурував.

Отже, гриби перебираю, очищую від сміття та сортую. Кожен вид сушу окремо. Мити їх перед тим не можна, бо це додаткова волога. Тому просто обтираю вологою ганчіркою або чищу щіточкою. Сушити можна лише непошкоджені пружні грибочки, й починати це треба в день збирання. Також важливо знати, що ніжки грибів сушаться довше, ніж капелюшки. Сушу на металевих ситах із нержавіючого металу. Мені спеціально їх виготовили знайомі. Важливо, щоб вони стояли на підставках на висоті 4–5 см від поду. В якості підставок використовують, бува, цеглини. Можна зробити 2–3 ряди сит. На сита укладаю шар грибів капелюшками донизу. Коли у моєї бабуні таких металевих сит не було, вона сушила гриби на житній соломі. Тож можете взяти деко, встелити його соломою, а зверху покласти гриби. Однак солома прилипатиме до грибів, тому це не дуже й бажано.

Температура всередині печі має бути не вище 60–70 градусів, тобто ставити сита треба через 1–1,5 год. після топки, бо гриби легко можуть згоріти. Але якщо температура буде нижче 50 градусів, сушитимуться гриби дуже повільно, і не факт, що добре висохнуть.

Перед сушінням я ретельно прибираю в печі та добре її протоплюю.

Заслінку при висушуванні грибів важливо тримати трохи прочиненою, щоб всередину потрапляла невелика кількість повітря та виходила волога. Для цього її можна поставити на дві цеглини. Я так не практикував, але дехто радить ще й робити у верхній та нижній частинах заслінки прорізи для циркуляції повітря.

Коли сушаться гриби, в печі не повинно бути іншого посуду з їжею. Пічну трубу на початку висушування відкриваю на дві третини засувки, в міру підсихання грибів її прикриваю більше, в кінці висушування закриваю наглухо. Краще сушити гриби за два рази, бо за один можуть і не бути готовими. Першого дня треба помістити їх у слабо натоплену піч,  другого –у більш жарку. Гриби на решітках періодично перевертаю.

Висихають вони нерівномірно. Тому ті, що висохли, треба вибирати, інші –- досушувати. Цей момент дуже важливий, бо недосушені  можуть зіпсуватись, а пересушені стають несмачними, втрачають аромат. Добре висушені гриби на дотик сухі,  легкі, трішки гнуться, при зусиллі — ламаються. А пересушені кришаться. Свіжа сировина зазвичай стає готовою за 8–16 год. Вихід сухих грибів становить близько 10–12 відсотків від сирих.

Нещодавно вичитав про ще один спосіб, який хочу випробувати в цьому сезоні. У заповнений піском баняк треба встромити гілки  з нанизаними на них грибами й поставити в піч сушитися. Таким чином можна не хвилюватись, що пригорять. Гілки перед нанизуванням слід очистити від кори та загострити верхні кінчики.  Одне слово, спробую. А як сушите гриби ви? Можливо, маєте свої, цікаві способи їх переробки?

Максим ГОЛИК. м. Славутич Київської обл.   

Попередня публікація

Цукорниця «Соняшник» з солоного тіста

Наступна публікація

Густе варення зі слив

Схожі публікації

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер
Домашній технолог

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер

7 Травня, 2025
Шампіньйони чи печериці?
Домашній технолог

Шампіньйони чи печериці?

22 Квітня, 2025
Додайте у випічку мед
Домашній технолог

Додайте у випічку мед

1 Квітня, 2025
Борошно, яке збагатить випічку
Домашній технолог

Борошно, яке збагатить випічку

19 Березня, 2025
Як обрати зрілий ананас?
Домашній технолог

Як обрати зрілий ананас?

15 Січня, 2025
Як «роздягнути» фундук чи арахіс?
Домашній технолог

Як «роздягнути» фундук чи арахіс?

27 Листопада, 2024
Наступна публікація
Густе варення зі слив

Густе варення зі слив

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Червень на городі, в саду та квітнику

Червень на городі, в саду та квітнику

30 Травня, 2025
В’ячеслав Хурсенко: «В роках моїх така велика сила, Та долю не затримати нічим…»

В’ячеслав Хурсенко: «В роках моїх така велика сила, Та долю не затримати нічим…»

30 Травня, 2025
Аліменти на утримання дитини з тих, хто служить

Аліменти на утримання дитини з тих, хто служить

30 Травня, 2025

Останні публікації

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Червень на городі, в саду та квітнику

Червень на городі, в саду та квітнику

30 Травня, 2025
В’ячеслав Хурсенко: «В роках моїх така велика сила, Та долю не затримати нічим…»

В’ячеслав Хурсенко: «В роках моїх така велика сила, Та долю не затримати нічим…»

30 Травня, 2025
Аліменти на утримання дитини з тих, хто служить

Аліменти на утримання дитини з тих, хто служить

30 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти