Зберігаємо урожай без втрат - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Зберігаємо урожай без втрат

29 Серпня, 2019
in Домашній технолог
0
Зберігаємо урожай без втрат
0
Поділилося
55
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Надбаний тяжкою працею врожай треба зберегти. Як це зробити в домашніх умовах, зокрема в підвалі? Температура має бути по змозі постійною. Різкі коливання неминуче призведуть до утворення конденсату — сприятливого середовища для грибкових захворювань, головним чином плісняви. Найкраще, коли температура коливається у межах 1—3 градусів тепла, якщо ж вище 8 — підвал непридатний для зберігання вирощеної продукції. Хіба що для консервації та деяких овочів (приміром, гарбузів, помідорів) — і то ненадовго.

У ХОЛОДИЛЬНИКУ

Побутові холодильники призначені для зберігання невеликої кількості продукції. Не всі знають, що в холодильній камері температура нерівномірна. Найпрохолодніше місце — на дні й біля морозильної камери (за винятком 2- і 3-камерних агрегатів), а в центральній частині — до 3 радусів. Лише в нових моделях ця проблема вирішена — температура однакова. Через цe навіть сучасні холодильники не слід довго тримати відчиненими, а продукцію треба охолоджувати до кімнатної температури, інакше утвориться конденсат.

Однак головною проблемою холодильників, з погляду зберігання продукції, є дуже сухе повітря. Якщо покласти продукти без упаковки (наприклад, моркву, буряк, зелень), вони швидко засихають. Тому краще тримати продукцію загорнутою у плівку чи пакет.

У МОРОЗИЛЬНІЙ КАМЕРІ

А от у морозильній камері залежно від автоматичного регулювання температура значно нижча — мінус 5—10 градусів. Там уже можливе триале зберігання заморожених ягід, овочів, фруктів. Засипте їх просто в піддон чи глибоку тарілку. Можна загорнути й у плівку. Заморожена продукція повністю зберігає вітаміни. Хіба що коли дістанете її, за кілька хвилин стане зморшкуватою. Але цього і не помітите, якщо відразу з морозилки покладете в посуд, у якому готуєте компоти, інші страви.

У ПІДВАЛІ

Там можна зберігати багато чого. Найкращі підвали — з двома вентиляційними отворами. Робити підвал без вентиляції — неприпустима помилка, бо страждатимете від застою повітря, неможливості регулювати температуру і вологість, накопичення інертних газів, вуглекислоти, що виділяється при «диханні» продукції і, як наслідок, — проблем зі зберіганням. Тому зробіть два отвори: один на рівні підлоги, другий — вище. Якщо вивести ці канали з перепадом висоти до труб, що виходять на поверхню, можна керувати температурним режимом за будь-якої погоди. Тоді забезпечите вентиляцію навіть за безвітряної погоди. У трубах вентиляції можна поставити перекриття (заслони). За температури до 3—5 градусів закрийте вхідні, а за нижчої — і вихідні труби.Також поставте на них густу сітку проти мишей.

Є просте правило визначення оптимальної вологості повітря. Якщо у попередні роки на продукції були пліснява і гниль — вологість підвищена, більша за оптимальну, повітря слід підсушити. Якщо ж продукти зневоднюються, втрачають вагу без появи плісняви, гнилі — воно, навпаки, надто сухе (але таке буває зрідка).

КОМФОРТ ДЛЯ ЗАПАСІВ

Звісно, в наших умовах немає спеціальних сховищ з регульованою температурою, тому розповімо про ефективні народні методи.

Моркву і буряк найкраще зберігати у піску, пересипаючи кожний ряд, які вкладають один поверх одного. Пісок запобігає зневодненню і блокує доступ спор грибкових патогенів до них. Тільки уникайте контакту коренеплодів, щоб вони не торкалися один одного. Слід не просто кинути пісок на коренеплоди, а повністю їх занурити, щоб вони не виглядали з купи піску, якого знадобиться не одне відро.

Яблука загортають у папір, який відіграє роль бар’єра для спор плісняви на шляху до плоду. Слід відібрати сорти для тривалого зберігання, з дерева знімати обережно, щоб не відірвати плодоніжку і не пошкодити восковий наліт. Не підійдуть опалі, підмерзлі плоди, зі слідами механічних пошкоджень тощо.

Мабуть, жодна з культур не потребує в підвалі термометра так, як картопля. За температури вище 5 градусів починається ріст паростків, а нижче 0—1 бульби підмерзають. Важливо відбирати на зберігання здорові, чисті, бажано однакові за розмірами картоплини. Не закладайте порізані чи пошкоджені. Максимальна висота, з якої можна кидати картоплю, — не більше 30 см. Бо якщо з’являться непомітні мікротріщини, у них потраплятиме інфекція впродовж зберігання. Щоб помітити гниль на бульбах, зберігайте картоплю у невеликій тарі зі щілинами і не перебирайте всю купу руками — так лише поширите інфекцію, а притрусіть це місце сухою крейдою чи попелом.

Попередня публікація

Смажені баклажани «по-грибному»

Наступна публікація

Лариса Кадочникова: «Краса -- вона не ззовні, це -- наш внутрішній світ»

Схожі публікації

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер
Домашній технолог

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер

7 Травня, 2025
Шампіньйони чи печериці?
Домашній технолог

Шампіньйони чи печериці?

22 Квітня, 2025
Додайте у випічку мед
Домашній технолог

Додайте у випічку мед

1 Квітня, 2025
Борошно, яке збагатить випічку
Домашній технолог

Борошно, яке збагатить випічку

19 Березня, 2025
Як обрати зрілий ананас?
Домашній технолог

Як обрати зрілий ананас?

15 Січня, 2025
Як «роздягнути» фундук чи арахіс?
Домашній технолог

Як «роздягнути» фундук чи арахіс?

27 Листопада, 2024
Наступна публікація
Лариса Кадочникова:  «Краса — вона не ззовні, це — наш внутрішній світ»

Лариса Кадочникова: «Краса -- вона не ззовні, це -- наш внутрішній світ»

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти