Як правильно сушити і зберігати трави - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Як правильно сушити і зберігати трави

28 Серпня, 2019
in Домашній технолог
0
Як правильно сушити і зберігати трави
0
Поділилося
1.3k
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Листя, насіння, квіти і коріння можуть урізноманітнити аромат, смак і колір будь-якої страви. Трави краще сушити, коли вони молоді та ніжні. Збирайте рослини до полудня, після того як висохне роса: листя і квіти — коли бутони відкриті лише наполовину, а насіння — коли насіннєві коробочки висохнуть.

Запилену чи забризкану дощем рослину промийте, струсіть вологу і просушіть. У процесі перевірте листя на наявність комах. Рослини не зривайте, а зрізуйте ножицями, лишаючи приблизно 10 см стебла листяних однорічніх рослин. У багаторічних — приблизно третину. В обох випадках це дасть їм змогу рости і згодом знову дати врожай. Найкращі листочки — 3—4 ряду від верхівки.

Ніжний смак та аромат трав можна зіпсувати високими температурами і сонцем. Квіти і зелене листя потрібно сушити при низьких температурах, не піддаючи впливу прямого сонячного проміння. Достатня циркуляція повітря необхідна для швидкого висушування трав і збереження їхнього аромату.

Маленькі листочки слід сушити на стеблах. Відокремлювати їх краще, коли вони вже висохли. Більші, наприклад, шавлії чи васильків, потрібно відокремлювати від стебла відразу.

Якщо використовуєте дегідратор чи саморобну сушарку, трави краще сушити окремо, щоб уникнути змішування ароматів. Цього робити не треба, якщо сушите на відкритому повітрі. Також рослини збирають у маленькі жмутки, а потім підвішують у кімнаті, куди не потрапляє сонячне проміння. Так вони висихають за 2—3 тижні, водночас виконуючи роль декоративного елемента.

Альтернативою цьому способу є сушіння трав у паперовому пакеті: стеблами їх прив’язують до верхньої частини так, щоб жмутки були всередині. Це зменшує кількість сонячного світла, що потрапляє на рослини, перешкоджає доступу пилу й обпаданню листя. Сушити трави в пакетах необхідно в добре провітрюваному приміщенні. Зробіть у пакеті кілька отворів, щоб дати доступ повітрю.

Сушать у духовій шафі так: розігрівши до 195 градусів, вогонь вимикають. Деко з листям ставлять у духовку і залишають на 6—8 год. або на ніч. Температура в духовці вище, ніж у дегідраторі, оскільки стандартні духовки, як правило, не мають температурних режимів нижче 95 градусів.

Більшість листя, за винятком лаврового, згодом подрібнюють і зберігають у скляних банках. Такі трави, як шавлія, материнка і майоран, можна ретельно подрібнити вручну. А листочки розмарину, чабру, полину, тархуну чи кмину — потовкти качалкою.

Зберігайте великі партії трав у кількох скляних банках. Маленька ємкість дає змогу зберегти аромат краще. Адже він звітрюється щоразу, коли відкриваєте банку. Щоб у трави був приємний смак, завжди зберігайте банки щільно закритими, у сухому, прохолодному, темному місці. Чи скористайтеся непрозорим пакетом, металевою банкою або картонною коробкою.

Не зберігайте трави у шафах біля плити, батареї чи холодильника. Тепло від них призведе до втрати смакових якостей.

Сушені трави використовують сухими. Винятком є розмарин, котрий додають у рідину, у якій готують страву.

Смак сушених трав більш виражений, ніж свіжих, тому важливо використовувати їх невеликими порціями. Адже надто насичений аромат може зіпсувати будь-яку страву.

Попередня публікація

Аґрус любить увагу

Наступна публікація

Білкова недостатність, або обережно з дієтами

Схожі публікації

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер
Домашній технолог

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер

7 Травня, 2025
Шампіньйони чи печериці?
Домашній технолог

Шампіньйони чи печериці?

22 Квітня, 2025
Додайте у випічку мед
Домашній технолог

Додайте у випічку мед

1 Квітня, 2025
Борошно, яке збагатить випічку
Домашній технолог

Борошно, яке збагатить випічку

19 Березня, 2025
Як обрати зрілий ананас?
Домашній технолог

Як обрати зрілий ананас?

15 Січня, 2025
Як «роздягнути» фундук чи арахіс?
Домашній технолог

Як «роздягнути» фундук чи арахіс?

27 Листопада, 2024
Наступна публікація
Білкова недостатність, або обережно з дієтами

Білкова недостатність, або обережно з дієтами

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти