За усього різноманіття у магазинах заправок і соусів вибір для охочих постувати невеликий: більшість цих кулінарних «родзинок» готують з маслом, яйцями й іншими забороненими під час посту продуктами. Але ж салати протягом Великого посту нема чим замінити. Вони урізноманітнюють меню і є джерелом вітамінів. Чим же їх заправити?
ЗЕЛЕНИЙ СОУС
Змішати 3 столові ложки олії, 2 столові ложки яблучного чи столового оцту, додати за смаком сіль, мелений чорний перець і дрібно порізану зелень кропу, петрушки чи кінзи. Добре перемішати, дати трохи настоятися. Заправляти салати і закуски з зеленого горошку або сочевиці.
«БЕШАМЕЛЬ»
Склянка овочевого бульйону, 2 столові ложки пшеничного борошна, прянощі, чайна ложка олії.
У сковороді закип’ятити наваристий овочевий бульйон, розвести підсмажене на олії борошно в чашці з теплою водою і тонкою цівкою влити киплячий на повільному вогні бульйон. Постійно помішуючи, варити до загусання. Остудити, додати прянощі за смаком.
ЧЕРВОНИЙ ТОМАТНИЙ СОУС
Спасерувати на олії 3 столові ложки борошна, розвести склянкою грибного, овочевого бульйону чи окропу. Перемішуючи, щоб не було грудочок, проварити на слабкому вогні 10–15 хв. Окремо обсмажити дрібно нашатковані корені (моркву, пастернак, петрушку) і цибулю, взявши їх за смаком. Додати 2–3 столові ложки томат-пасти, перець, лавровий лист. Варити соус ще 5–10 хв., процідити, протерти масу через сито, додати 2–3 столові ложки олії, довести до кипіння. Використовувати соус можна гарячим і холодним.