Кіно – це джерело яскравих кулінарних вражень, без яких воно не було б таким захопливим. Багато страв давно перейшли межу між екраном і кухнею. Хіба можна уявити «Вечори на хуторі біля Диканьки» без вареників зі сметаною, які з апетитом поїдає Пацюк? Ну, а «заливна риба» або «ікра заморська» – це вже класика кулінарного жанру! Давайте згадаємо популярні фільми, після яких хочеться готувати, їсти та радіти життю!
НЕАПОЛІТАНСЬКА ПІЦА «Їж, молися, люби».
Тісто:
• 250 мл молока
• 50 г свіжих дріжджів
• 3 чайні ложки цукру
• 5 столових ложок олії
• 2 яйця
• 500-550 г борошна
• сіль
Начинка:
• кетчуп або помідори
• по 200 г консервованих ананасів та шинки
• по 150 г сиру та грибів
• 100 г оливок
«Я закохалася. У мене серйозний роман з моєю піцою», – говорить головна героїня фільму, сидячи в італійській піцерії.
Дріжджі розчинити у теплому молоці, додати цукор, перемішати, поставити у тепле місце, щоб підійшли. Яйця трохи збити, додати сіль, потім олію, перемішати. Додати опару, борошно і замісити м’яке тісто. Накрити харчовою плівкою і поставити у тепле місце для піднімання. Шинку нарізати соломкою. Сир натерти на великій тертушці. Коли тісто підійде, розкачати круг товщиною 3-4 мм, викласти у форму, змащену олією. Тісто змастити томатною пастою або викласти нарізані кружечками помідори. Покласти ананаси, шинку, оливки і гриби. Притрусити сиром. Поставити у розігріту до 180 градусів духовку, випікати 20-25 хв.
ВАРЕНИКИ У СМЕТАНІ «Вечори на хуторі біля Диканьки»
Тісто:
• 200 мл кефіру
• яйце
• 400-450г борошна
• столова ложка олії
• по 0,5 чайної ложки солі та соди
Начинка:
• 300 г картоплі
• 150 г грибів
• 2 цибулини
• олія
• сіль, мелений перець
Вареник сам у сметану занурюється і Пацюку прямо до рота залітає.
Борошно просіяти, зробити лунку. З’єднати кефір, яйце, сіль, соду й олію, розмішати і вилити у борошно. Замісити м’яке тісто. Сформувати з нього кулю, покласти у миску, накрити плівкою. Гриби та цибулю дрібно нарізати, підсмажити. Картоплю відварити, воду злити, розім’яти на пюре. З’єднати картоплю з грибами, посолити, поперчити, перемішати. Тісто розкачати тонким шаром. Вирізати кружечки, на кожний покласти начинку і защипнути краї. У киплячу воду покласти сіль і столову ложку олії. Обережно опускати вареники у воду, періодично помішуючи ложкою. Коли вареники спливуть, готувати 4-6 хв.
Дістати шумівкою, полити розтопленим вершковим маслом. «Викупати» вареники у сметані — так вони будуть ніжнішими.
ІРЛАНДСЬКЕ РАГУ «Троє в одному човні (якщо не рахувати собаки)»
• 1 кг баранини
• 500 г картоплі
• 300 г цибулі
• 0,5 л темного пива
• 0,5 кг білоголової капусти
• по 2 солодких перці та середніх морквини
• чайна ложка сухого чебрецю
• 2 яйця
• сіль, чорний мелений перець
• олія
Герої твору, зголоднівши, вирішили приготувати рагу із залишків продуктів. Але точного рецепту не знали, тому поклали туди все, що знайшли під рукою. Проте страва всій сподобалася.
М’ясо нарізати шматочками. На розігрітій олії обсмажити баранину до скоринки. Нарізати цибулю кубиками, додати до м’яса. Картоплю розрізати на 8 частин, додати до м’яса. Нарізати кружечками моркву, додати до м’яса. Приправити чебрецем. Влити пиво, накрити кришкою і залишити тушкуватися на 30 хв. Перець нарізати квадратиками, додати до м’яса, готувати 15 хв. Капусту нашаткувати, додати до рагу, тушкувати 15–20 хв. Ввести яйця, ретельно перемішати, зняти з вогню.
КАЧКА З ЯБЛУКАМИ «Той самий Мюнхаузен»
• Качка
• 6 кислих яблук
• 2 зубчики часнику
• приправа для птиці
• олія
• чайна ложка гострого соусу ЧИЛІ
• 1 кг картоплі
• сіль
Знаменитий оповідач дивовижних історій готує цю страву незвичайним способом. Він стріляє у димохід, коли над ним пролітає качка, і птах падає у камін уже просмажений.
Яблука розрізати на четвертинки, видалити серцевину. Часник нарізати шматочками, з’єднати з яблуками, притрусити сіллю і приправою, перемішати. Нафарширувати качку яблуками і часником, розріз зашити. Зробити на шкірі качки кілька проколів виделкою, щоб під час запікання стікав зайвий жир. Змішати олію, соус чилі та сіль. Обмастити сумішшю качку. Загорнути у фольгу, викласти на лист у розігріту до 190 градусів духовку, запікати 1,5 год. Зняти фольгу, до качки покласти розрізану на половинки картоплю. Готувати все разом ще 45-60 хв.
Діана ШЕПЕЛЬ.