З-поміж передумов збереження нормальної ваги – не лише малокалорійне збалансоване харчування з переважанням рослинної їжі, фізична активність, а й якісний сон по 6-8 год.
Це зокрема довели дослідники Уральського університету (Швеція), заміряючи, як після безсонних ночей змінюються кількість їжі, споживаної учасниками експериментів, рівень цукру і гормонів у їхній крові, а також метаболізм.
З’ясувалося, що навіть після однієї недоспаної ночі рівні глюкози і греліну (гормону, що регулює апетит) підвищувалися, а енерговитрати на дихання й інші процеси, навпаки, знижувалися. Причому учасники споживали стільки продуктів, скільки й раніше, але засвоєння їжі відбувалася інакше: більше вуглеводів перетворювалося на жир.
Юрій ТОКАРЄВ.