Культура спілкування з вином, або як задобрити могутнього Діоніса - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Культура спілкування з вином, або як задобрити могутнього Діоніса

8 Серпня, 2018
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
Культура спілкування з вином, або як задобрити могутнього Діоніса
0
Поділилося
45
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Хочемо поділитися набутком, яким пощастило свого часу збагатитися в незабутній подорожі редакційного колективу до Карпат. Відвідавши Берегівський виноробний край, ми познайомилися з одним із найтитулованіших і найцікавіших виноробів Закарпаття, членом єдиного в Україні Лицарського Винного Ордену імені Святого Венцела Карлом Карловичем Шошем, отримали уроки з культури спілкування з вином.

Перш за все з вином, як і з людиною, треба привітатися, познайомитися, поспілкуватися, оцінити його для себе, дати йому «познайомитися» з вами, щоб потім отримати від нього задоволення. Як кажуть старі винороби, – вину треба порадіти.

Певний час вино «стояло» в бочках, потім «лежало» в пляшках. Тож його обов’язково треба розбудити, наливши в фужер, порозмовляти з ним. Робити це дуже легко, розмішуючи по стінках фужера. Під впливом кисню у вині відбуваються певні біохімічні процеси, воно збуджується і набуває стану нормального спілкування.

Потім, так само, як і людині людину, вино треба роздивитися, адже, погодьтеся, досить часто ще зустрічають за одягом. Спочатку слід подивитися на поверхню, своєрідну плівочку, яка плаває на ній. Це залишки кісточкової олії. Якщо вона товстенька, жирненька, вирізняється з тіла вина, деколи залишає ще й специфічний віночок на стінках фужера, – це значить, що вино натуральне, не розбавлене, якісне. Якщо ж цього нема – це перший привід задуматися, що ж у фужері.

Далі опускаємо погляд нижче, на тіло вина: якого воно кольору, прозоре чи мутне, чи відповідає колір сорту, який налили. Якщо вино світліше – значить, розбавлене водою, темніше – зафарбоване.

Не зайве заглянути і всередину фужера, особливо, якщо вино відкривали штопором. Якщо побачили на поверхні якісь шматочки, то значить, що корок розкришився. Таке вино не варто пити, бо лише неякісне вино закривають неякісними корками. Це вже другий привід задуматися, що в бокалі.

І нарешті – вино треба понюхати. Нахиліть фужер – щоб аромат скупчився в одному місці. Ніс опустіть майже в фужер, відгороджуючись таким чином від сторонніх запахів. Звертаємо увагу на перший «нюх». Він може бути ягідним, фруктовим, квітковим, одним словом – винний. Але ні в якому разі не спиртовий. Варто внюхатися в аромат вина, кілька разів втягнути в себе, як казали старі винороби – вино нюхають гландами. Після 5-6 «нюхів» людина налаштовується на справжнє сприйняття цього диво-напою. Тільки після цього відчуєте справжній смак вина, і вже тоді надпиваєте його невеличкими ковтками, а п’єте коренем язика, бо на його кінці нема жодного смакового рецептора. Спочатку піднімаєте вино вгору, а звідти воно стікає на корінь язика, і, витримавши його там кілька секунд, лише тоді ковтаєте Якщо захочете побавитися вином, можете переливати його в роті направо, наліво, вперед назад. І на різних ділянках язика відчуєте різні напівтони смаку, а вже тоді ковтайте й отримуйте від вина задоволення.

Ось так можна справді відчути, що в помірний кількості вино є цілющим, лікувальним, а в надмірній – стає отрутою. І переходити цю межу – значить виявляти неповагу до божественного напою.

Справжнє вино – це досконалий витвір мистецтва, культуру поціновування якого ще треба розвивати в Україні.

Ольга ЛЕВИЦЬКА.

Попередня публікація

З Віктором Андрієнком

Наступна публікація

Донька чи наймичка?

Схожі публікації

Запечений гарбуз у салаті
Рецепти страв

Запечений гарбуз у салаті

29 Листопада, 2025
Сливовий пиріг за рецептом газети The New York Times
Рецепти страв

Сливовий пиріг за рецептом газети The New York Times

29 Листопада, 2025
Цукати натуральні й ароматні
Рецепти страв

Цукати натуральні й ароматні

23 Листопада, 2025
Карпатська грибна юшка
Рецепти страв

Карпатська грибна юшка

23 Листопада, 2025
Яблучний пиріг
Рецепти страв

Яблучний пиріг

7 Листопада, 2025
Ліниві голубці
Кухонні університети

Ліниві голубці

16 Жовтня, 2025
Наступна публікація
Донька чи наймичка?

Донька чи наймичка?

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Нові препарати у списку «Доступних ліків»

Нові препарати у списку «Доступних ліків»

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Нові препарати у списку «Доступних ліків»

Нові препарати у списку «Доступних ліків»

3 Грудня, 2025
Що є спільною власністю подружжя

Що є спільною власністю подружжя

3 Грудня, 2025
Гранти на власну справу

Гранти на власну справу

2 Грудня, 2025
Грудень на городі, в саду та квітнику

Грудень на городі, в саду та квітнику

2 Грудня, 2025

Останні публікації

Нові препарати у списку «Доступних ліків»

Нові препарати у списку «Доступних ліків»

3 Грудня, 2025
Що є спільною власністю подружжя

Що є спільною власністю подружжя

3 Грудня, 2025
Гранти на власну справу

Гранти на власну справу

2 Грудня, 2025
Грудень на городі, в саду та квітнику

Грудень на городі, в саду та квітнику

2 Грудня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти