Не обмежуюсь традиційним набором інгредієнтів і додаю в різдвяну кутю щось новеньке, окрім кураги та родзинок, засмачую її фініками та цедрою лимона.
- 250 г пшениці для куті
- 4 склянки води
- 2 столові ложки олії
- 3 столові ложки меду
- 3 столові ложки маку
- 100 г волоських горіхів
- 100 г кураги
- 100 г фініків
- 50 г родзинок
- 1 лимон (цедра та сік)
Перед Різдвом продається спеціальна пшенична крупа для куті, яку не потрібно замочувати на ніч. В інструкції зазначено, що її треба залити водою та відварити на малому вогні до готовності 30–40 хв. У ще теплу пшеницю додаю олію, так смак виходить більш збалансованим.
Курагу, фініки та родзинки запарюю в теплій воді 10 хв. Просушую, фініки та курагу нарізаю кубиками. Додаю сухофрукти до пшениці.
Мак запарюю окропом на 20 хв., зайву рідину зливаю, подрібнюю на м’ясорубці. Додаю до куті.
Горішки трохи підсушую на сухій сковорідці, рубаю ножем на більш дрібні шматочки, додаю до куті, перемішую.
Додаю дрібно натерту цедру лимона, мед і 2–3 столові ложки соку лимона. Все перемішую, щоб інгредієнти рівномірно розподілилися. Укутую страву та залишаю мінімум на 2 години, щоб настоялася.
А вже після цього насипаю в красиву миску і ставлю в центр святкового столу.
Олеся ОЛІЙНИК. м. Васильків.