Поєднання насиченого гарбуза та соковитих яблук створює ідеальний смак, особливо у випічці. Цей пиріг від кулінара Євгена КЛОПОТЕНКА наповнить вашу домівку особливим затишком, що дуже актуально в ці часи.
Для тіста:
- 200 г вершкового масла (+ для змащування форми)
- 350 г борошна
- 1 чайна ложка ванільного цукру
- 5 яєць
- 10 г розпушувача
- 0,5 чайної ложки солі
Для начинки:
- 100 г волоських горіхів
- 2 столові ложки журавлини
- 200 г цукру
- 300 г гарбуза
- 2 яблука
Для соусу:
- 380 г журавлини
- 200 г цукру
- 1 гілочка розмарину
Духовку розігрійте до 180 градусів. М’якоть гарбуза наріжте кубиками 1х1 см. Перекладіть гарбуз у велику миску та додайте горіхи. У ту ж миску натріть крупно 2 яблука. Додайте до начинки половину цукру (100 г) та ванільний цукор. Всипте в миску журавлину — вона надасть начинці приємної кислинки.
Для тіста викладіть у іншу велику миску розм’якшене вершкове масло. Додайте другу половину цукру (ще 100 г) та вбийте 5 яєць. Всипте в тісто розпушувач і борошно. Добре перемішайте до однорідного стану. Пересипте начинку в миску до тіста та перемішайте, аби начинка розподілилася. Вистеліть форму для запікання пергаментом і змастіть вершковим маслом. Викладіть тісто з начинкою у форму. Поставте пиріг у духовку випікатися 1 год. за температури 180 градусів.
Для соусу викладіть у сотейник журавлину, додайте 200 г цукру та гілочку розмарину. Варіть соус на великому вогні 15 хв. до загусання. Готовий пиріг полийте журавлинним соусом.
Рецепт із сайту klopotenko.com