Сезонні овочі — важливий компонент збалансованого харчування. Продукти, що дозрівають у свій природний період, містять максимальну кількість поживних речовин і вітамінів, необхідних для підтримки здоров’я організму, наголошують у МОЗ.
Такі овочі часто є свіжішими та менш обробленими, оскільки не потребують довготривалого зберігання чи транспортування.
Приємний бонус — споживання сезонних продуктів є значно дешевшим. Тож які секрети містить, наприклад, усім нам відомий гарбуз?
Вітаміни
Вітамін А у формі бета-каротину, який підтримує здоров’я органу зору, шкіри та слизових оболонок.
Вітамін С (аскорбінова кислота) — зміцнює імунну систему, підтримує здоров’я слизових оболонок і шкіри.
Вітамін K — необхідний для згортання крові та здоров’я кісток.
Вітамін В9 (фолієва кислота) — важливий для утворення клітин крові, запобігання анемії, а також обов’язковий для нормального розвитку нервової системи плоду під час вагітності.
Вітамін E, який має антиоксидантні властивості, допомагає зберігати здоров’я шкіри та захищає клітини від ушкоджень вільними радикалами.
Мікроелементи
Калій — регулює водно-сольовий баланс, підтримує здоров’я серця, сприяє забезпеченню нормального серцевого ритму та артеріального тиску й допомагає нормальній роботі м’язів.
Магній — важливий для нервової системи, регулює роботу м’язів і серця, бере участь у процесах синтезу білків та вироблення енергії.
Цинк — важливий для імунної системи, допомагає в загоєнні ран і підтримує здоров’я шкіри.
Інші корисні компоненти
Бета-каротин — основний антиоксидант, який перетворюється в організмі на вітамін A.
Рослинні харчові волокна (клітковина) — корисні для травної системи, забезпечують оптимальну композицію бактерій у кишківнику, сприяють зниженню рівня холестерину, покращенню обміну речовин.
Гарбуз також містить невелику кількість білка та має низький рівень жирів, тож це хороший вибір для збалансованого меню.