Він містить агресивне середовище: шлунковий сік – це соляна кислота та ферменти. При цьому сам себе орган не перетравлює: кислота не має доступу до оболонки шлунка, захищеної шаром слизу.
Агресивному впливу шлункового соку піддаються ті ділянки, де цей шар зруйнований. Знеболюючі препарати (нестероїдні протизапальні засоби) та алкоголь – вороги захисного шару. Їхня дія з часом змінює властивість слизу. Кислота починає впливати на шлунок – розвивається гастропатія, і надалі може виникнути виразка.
А ось зв’язок між гострою їжею, копченостями, волокнистими продуктами та пошкодженням слизової оболонки шлунка вченими не доведений. Окрім зовнішніх, на стан органа можуть вплинути внутрішні чинники – наприклад, існує аутоімунний гастрит. Гостре запалення може розвинутись через вірусну інфекцію і зазвичай швидко минає, не потребуючи лікування.