Кукурудзяна крупа набагато доступніша й дешевша за інші. Найпростіше, що можна приготувати, — це каша. Банош — це по-нашому!
- 150 г кукурудзяної крупи дрібного помелу
- 400 мл молока (краще домашнього)
- 50 мл води
- 500 г жирних домашніх вершків
- 1 чайна ложка солі (або за смаком)
- 100 г бринзи
- 200 г підчеревка
У класичному варіанті його варять лише на сметані. Щоб не був надто важким для шлунка, пропонуємо приготувати банош на суміші молока та сметани.
У товстостінну каструлю влити воду. Додати молоко та вершки, поставити на слабкий вогонь і прогріти, не доводячи до кипіння. Постійно помішуючи, всипати тонкою цівкою кукурудзяну крупу. Додати сіль. Продовжити варити на маленькому вогні. Спочатку каша буде дуже рідкою. Хвилин через 10 вона стане густішою, як манна каша. Варити далі, постійно помішуючи, до загусання. Як довго? Залежить від ступеня помелу крупи. Каша готова, коли вона добре загусла та починає відставати від стінок, а на поверхні з’являться крапельки жиру (приблизно 12—15 хв.).
Підчеревок нарізати невеликими шматочками. В сухій сковороді витопити з нього жир та підсмажити шкварки до хрускоту та золотистого кольору. Подавати порційно, відразу ж після приготування. Зверху посипати бринзою, викласти шкварки і полити жиром, що витопився. Перемішувати не треба.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.