Як обрати справжню каву, а не підробку - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Між нами, споживачами

Як обрати справжню каву, а не підробку

1 Грудня, 2021
in Між нами, споживачами
0
Як обрати справжню каву, а не підробку
0
Поділилося
177
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Багато хто не уявляє свого ранку без філіжанки запашної кави. Справжні гурмани вживають лише натуральну, купують у зернах і мелють безпосередньо перед тим, як покласти у джезву — тоді вона чудово збереже свій смак і аромат. Найкращу каву готують із зерен ботанічного сорту Арабіка, хоча в кав’ярнях можуть подавати напій із суміші Арабіки й Робусти.

РОЗЧИННА — НАТУРАЛЬНА ЧИ НІ?

Розчинна кава — теж натуральний продукт, висушений екстракт смаженої. Залежно від технології отримання його поділяють на три види — порошкоподібний, гранульований та сублімований (кристалізований).

Відповідно до ДСТУ 4394:2005 «Кава натуральна розчинна» такий екстракт має швидко й повністю розчинятись у воді — як гарячій, так і холодній: у першій — протягом 30 сек., у другій — 3 хв. У якісній каві не має бути твердого осаду чи грудочок, які плавають на поверхні.

Для приготування такого продукту використовують переважно дві технології. Перша полягає у випарюванні з кавових зерен вологи й розпиленні цього екстракту задля отримання порошку, друга має той самий початок із подальшим заморожуванням екстракту і подачею його на барабан (з часточок кави, які на нього налипають, виморожується волога, й утворюються гранули).

Сублімована кава дещо дорожча порівняно з іншими видами розчинної. Її виготовляють при глибокому заморожуванні, у вакуумі, — за таких умов зберігаються аромат, смак і практично всі складники традиційного напою.

Свого часу Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» проводив експертизу різних марок розчинної кави. Відповідно до ДСТУ, в ній має бути щонайменше 2,3 відсотки кофеїну, проте всі протестовані зразки містили більше — від 2,74 до 4,69 відсотків.

Кофеїн (активна речовина кавових бобів) спочатку переходить в екстракт, а потім — у гранули порошку. Втім, як твердять експерти, при виробництві розчинної кави частина кофеїну все-таки втрачається. Тому часто такий напій готують із суміші зерен з переважанням ботанічного сорту Робуста, який має гіркуватий присмак і містить значно більше кофеїну, ніж Арабіка.

На упаковці якісної кави має бути зазначено, із зерен якого сорту її виготовлено та країну походження. Виробники в цьому не завжди зізнаються, і нерідко в хід ідуть некондиційні пошкоджені зерна, які в первісному вигляді не мають шансів знайти свого покупця.

УНИКАЙТЕ ПЕРЕСМАЖЕНОЇ ТА «ТРИ В ОДНОМУ»

У якісній і дорожчій розчинній каві не буде зайвих домішок, штучних ароматизаторів тощо. У ній зазвичай вищий вміст кофеїну. Якісний напій міститиме щільні великі гранули однорідного світло-коричневого кольору. Якщо кава темна — вона пересмажена.

Найгірший з розчинних напоїв — порошок у пакетику із написом «три в одному» (кава плюс цукор і вершки). Така суміш зазвичай має шкідливі харчові домішки, а справжньої кави та натуральних сухих вершків може не містити взагалі.

РИЗИКИ ВІД ВЖИВАННЯ

Справжня кава бадьорить, додає енергії, підвищує працездатність. Проте водночас впливає на тиск, може спричиняти нервове збудження, пришвидшене серцебиття та безсоння.

З КОФЕЇНОМ ЧИ БЕЗ

Дехто віддає перевагу розчинній каві без кофеїну, хоча коштує вона дорожче за традиційну. Кофеїн «витягують» із зелених кавових зерен кількома способами, але найчастіше так: спочатку замочують у воді, а потім покривають рідиною із розчинниками, такими як метиленхлорид або етилацетат. Обидва дозволені до використання в харчовій промисловості, хоча ті самі речовини використовують, наприклад, для виготовлення рідини для зняття лаку з нігтів чи фарби з різних поверхонь. Втішає те, що, наприклад, метиленхлориду під час виготовлення кави без кофеїну використовують надзвичайно малу кількість, яка, в принципі, є безпечною для людини. Але якщо ви прихильник лише натуральних продуктів, краще відмовтеся від такої кави.

Є й інші технології декофеїнізації — зелені кавові зерна просочують водою, яку потім фільтрують за допомогою активованого вугілля. Або ж використовують двоокис вуглецю. Остання технологія надзвичайно дорога, тож не очікуйте, що дешеву каву без кофеїну приготували саме так.

І пам’ятайте: на сто відсотків кави без кофеїну не існує! У такому напої завжди залишається дещиця цієї речовини: за нашим ДСТУ — не більше 0,3 відсотка.

Інна ПОЛЯНСЬКА.

 

Попередня публікація

Шашлички з печериць

Наступна публікація

Коли причина гіпертонії – шийний остеохондроз

Схожі публікації

В оголошеннях про вакансії
Між нами, споживачами

В оголошеннях про вакансії

5 Грудня, 2025
Газовий котел має відповідати вимогам із екодизайну
Між нами, споживачами

Газовий котел має відповідати вимогам із екодизайну

27 Листопада, 2025
Справжній шоколад — смачний і корисний
Між нами, споживачами

Справжній шоколад — смачний і корисний

23 Листопада, 2025
Пакування харчових продуктів за новим законом
Між нами, споживачами

Пакування харчових продуктів за новим законом

14 Листопада, 2025
Про зміну тарифів на комунальні послуги мають проінформувати
Між нами, споживачами

Про зміну тарифів на комунальні послуги мають проінформувати

15 Липня, 2025
Що варто знати, замовляючи таксі, аби мінімізувати ризики
Між нами, споживачами

Що варто знати, замовляючи таксі, аби мінімізувати ризики

8 Липня, 2025
Наступна публікація
Коли причина гіпертонії – шийний остеохондроз

Коли причина гіпертонії – шийний остеохондроз

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

Гарбузові кекси без борошна та цукру

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

Гарбузові кекси без борошна та цукру

13 Грудня, 2025
Побита запечена картопля в мундирі

Побита запечена картопля в мундирі

13 Грудня, 2025
Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

13 Грудня, 2025
У Львові на 66-му році життя внаслідок хвороби помер Степан Гіга

У Львові на 66-му році життя внаслідок хвороби помер Степан Гіга

13 Грудня, 2025

Останні публікації

Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

Гарбузові кекси без борошна та цукру

13 Грудня, 2025
Побита запечена картопля в мундирі

Побита запечена картопля в мундирі

13 Грудня, 2025
Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

13 Грудня, 2025
У Львові на 66-му році життя внаслідок хвороби помер Степан Гіга

У Львові на 66-му році життя внаслідок хвороби помер Степан Гіга

13 Грудня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти