Баклажани по-одеськи - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Баклажани по-одеськи

12 Серпня, 2021
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Баклажани по-одеськи
0
Поділилося
291
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Сезонна доступність, легкість у приготуванні та чудовий смак — явні переваги цього перевіреного часом нашого сімейного рецепту. А ще можна зовсім не дотримуватися точних пропорцій — скористайтеся ідеєю і сміливо імпровізуйте на кухні!

  •  4–5 середніх баклажанів
  • 3–4 великих помідора
  • столова ложка томатної пасти
  • 1 гострий перець
  • 1 солодкий червоний перець
  • 1 велика цибулина
  • 4–6 зубчиків часнику
  • 0,5 пучка петрушки
  • сіль і чорний мелений перець (за смаком)
  • чайна ложка цукру
  • олія (для смаження)

Баклажани вибирайте за можливості рівні, приблизно однакової величини. Промийте і обсушіть. Обірвіть чашолистки, але залиште хвостик — за нього зручно братися, коли їсте, тому обрізати його не потрібно. Гострим ножем пройдіться вздовж баклажанів, зчищаючи шкірку тонкими смужками у вигляді «зебри» — це не дасть баклажанам втратити форму при обсмаженні. Розігрійте у сковороді з широким дном олію і підсмажте баклажани з усіх боків. Вони мають стати м’якими і дійти до готовності, тому вогонь повинен бути спочатку сильним, а потім помірним. Обсмажені баклажани викладіть на серветку, щоб видалити зайвий жир.

Для начинки цибулю почистіть, поріжте тонкими півкільцями. Гострий перець почистіть від насіння і дрібно порубіть ножем. Часник теж подрібніть ножем або поріжте тонкими пластинками. Обсмажте все разом до м’якості. Начинка вийде з гостринкою. Солодкий перець поріжте дрібними кубиками, додайте до засмажки, готуйте до м’якості. Помідори ошпарте окропом і почистіть від шкірки. Видаліть насіння разом із соком, щоб начинка не вийшла водянистою. М’якоть поріжте маленькими кубиками. Додайте в сковороду помідори, сіль, перець і цукор (він збалансує смак). Тушкуйте 5–7 хв., помішуючи. Додайте подрібнену петрушку і томатну пасту. Обсмажте ще пару хвилин і зніміть сковороду з вогню. Начинка готова.

Перекладіть баклажани у форму для запікання. На кожному баклажані зробіть один глибокий надріз вздовж — посередині (в тій частині, де шкірка була зрізана). Надріз повинен бути глибоким, але не наскрізним! Синенькі розкрийте і зробіть заглиблення ложкою, акуратно вичистивши насіння. Виходять «човники» з баклажанів. Посоліть, щоб овочі не були прісними. Наповніть баклажани начинкою і відправте в духовку, заздалегідь розігріту до 190 градусів. Запікайте 20 хв., щоб вони дійшли до повної готовності.

Їсти цю закуску з баклажанів краще в холодному вигляді, так смак розкривається повною мірою.

Світлана БОРТНИК. м. Одеса.

Страва з історією

Схожа страва є в турецькій кухні, і називається вона «Імам баялди». У її назви є кумедна легенда: жив-був один імам (духовний лідер мусульман), який дуже любив смачно поїсти. І чого вже тільки не перепробував він у своєму житті! Але ось подав йому одного разу кухар нову страву, покуштував його імам і ах… «Імам баялди!» — рознеслося по всьому палацу — імам зомлів! Накинулися гнівні візири на кухаря, хотіли мечем голову відрубати, але прокинувся імам і… попросив добавки!

Ми теж впевнені, що спробувавши один раз фаршировані баклажани, будете в захваті від неймовірного аромату і смаку. Але ви не непритомнійте! Тим паче зараз, в самий сезон овочів, ця страва буде подвійно смачнішою!

 

Попередня публікація

Аби помідори швидше достигли

Наступна публікація

Якщо дитина в конфлікті із законом

Схожі публікації

Буряковий холодник
Кухонні університети

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Бісквіт королеви Вікторії
Кухонні університети

Бісквіт королеви Вікторії

3 Червня, 2025
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню
Кухонні університети

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Ароматне масло
Кухонні університети

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Запіканка «Асорті»
Кухонні університети

Запіканка «Асорті»

28 Травня, 2025
Наступна публікація
Якщо дитина в конфлікті із законом

Якщо дитина в конфлікті із законом

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти