Сальмонельоз: як уберегтися від кишкової інфекції - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Краса та здоров’я Здорові будьмо

Сальмонельоз: як уберегтися від кишкової інфекції

26 Липня, 2021
in Здорові будьмо
0
Сальмонельоз: як уберегтися від кишкової інфекції
0
Поділилося
37
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Літо — час спеки та пікніків на природі, які пов’язані з підвищеним ризиком отруєнь та кишкових інфекцій. «Порадниця» з’ясувала, як уберегтися від одного з найпоширеніших захворювань цієї групи — сальмонельозу.

 ЗАХВОРІТИ МОЖЕ КОЖЕН

— Сальмонельоз — це інфекційне захворювання, яке спричиняють бактерії роду сальмонела, — пояснює гастроентеролог-ендоскопіст вищої категорії Лариса ПРИПИЧЕНКО. — Зазвичай інфекція проявляється ураженням органів шлунково-кишкового тракту, гострою інтоксикацією та зневодненням організму через блювання та діарею. Але іноді можлива більш важка форма хвороби, що вражає інші органи та системи й загрожує життю пацієнта.

Захворіти на сальмонельоз може людина будь-якого віку, та найбільш чутливі до інфекції діти до 5 років і літні люди, які переносять захворювання важче за інших. У цілому симптоми та ступінь ураження шлунково-кишкового тракту залежать від кількості й серотипу збудників, що потрапили в організм, а також стану імунної системи пацієнта. Імунітет до сальмонельозу виробляється, але він нестійкий і зберігається максимум рік.

ШЛЯХИ ЗАРАЖЕННЯ

За словами лікарки, джерелами сальмонельозу можуть бути хворі люди або бактеріоносії (інфікована людина без симптомів захворювання), тварини чи птахи (тому в окремій групі ризику — співробітники птахофабрик і тваринницьких ферм).

Зараження найчастіше відбувається при вживанні інфікованих сальмонелами й термічно погано оброблених продуктів — здебільшого м’ясних і молочних, а також яєць і готових страв з їх додаванням (кремових кондитерських виробів, салатів із майонезом). Підступність сальмонельозу в тому, що наявність збудника в харчовому продукті ніяк не змінює його зовнішній вигляд і смак. Рідше причиною захворювання стають забруднена бактеріями вода або немиті овочі.

Інфекція може передаватися і контактно-побутовим шляхом: через брудні руки, іграшки, посуд, дверні ручки.

ТРИВОЖНІ СИМПТОМИ

Після зараження захворювання дає про себе знати в період від кількох годин до кількох діб. Зазвичай сальмонельоз проявляється характерними симптомами кишкової інфекції: підвищенням температури тіла, загальною слабкістю, головним болем, нудотою, болем у животі, до яких незабаром приєднуються рясна багаторазова блювота й діарея. У випорожненнях хворого при цьому присутня велика кількість слизу, іноді — кров.

При тяжкому перебігу захворювання розвивається синдром зневоднення, судоми, спостерігається збільшення печінки й селезінки, може виникнути ниркова недостатність.

У той же час симптоми здатні дещо відрізнятися залежно від форми сальмонельозу. При виникненні будь-яких ознак гострої кишкової інфекції хворому потрібно виділити окремий набір посуду й за можливості ізолювати від решти членів сім’ї.

ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ

— Щоб підтвердити діагноз, проводяться лабораторні дослідження калу або блювотних мас хворого для виявлення збудника захворювання, рекомендуються також загальний і біохімічний аналізи крові, — каже Лариса Припиченко. — Лікування залежить від форми й тяжкості перебігу сальмонельозу, але в основному призначаються промивання шлунково-кишкового тракту, прийом сорбентів, антидіарейних препаратів, ферментів, пробіотиків, сольових розчинів, а також спеціальна дієта та питний режим. Іноді необхідна антибактеріальна терапія. В середньому курс лікування триває тиждень, після чого здаються повторні аналізи.

ЯК УНИКНУТИ ІНФЕКЦІЇ

Щоб уберегтися від зараження сальмонельозом, дотримуйтеся простих правил:

— піддавайте ретельній термічній обробці м’ясо, птицю, субпродукти, молоко, яйця; пийте тільки кип’ячену або мінеральну воду;

— не вживайте рідкі яйця, окату яєчню — бактерії можуть знаходитися як у білках, так і в жовтках;

— ретельно мийте руки перед приготуванням і прийомом їжі; регулярно мийте та дезінфікуйте кухонні поверхні й приладдя;

— використовуйте окремі дошки й ножі для нарізки сирого м’яса та овочів або готових продуктів;

— сире м’ясо та птицю в холодильнику зберігайте так, щоб не контактували з іншими продуктами (особливо готовими стравами). Тримайте м’ясо в закритому посуді, загорнутим у фольгу або поліетиленовий пакет;

— бережіть продукти від контакту з сирим м’ясом навітьув господарській сумці, обов’язково кладіть його в окремий пакет;

— ретельно мийте овочі та фрукти, особливо при їх вживанні в сирому вигляді; якщо немає можливості добре їх вимити — зніміть шкірку;

— не вживайте продукти з терміном придатності, що вже спливає, та «вуличну» їжу (особливо в неперевірених місцях);

— не готуйте їжу для інших, якщо у вас є симптоми нудоти або діареї.

Ірина КАДЧЕНКО.

Попередня публікація

Що робити у разі стихійного лиха

Наступна публікація

Релігійні свята (26.07-1.08)

Схожі публікації

Обираючи між рецептурними бовтанками та сучасними мазями
Здорові будьмо

Обираючи між рецептурними бовтанками та сучасними мазями

22 Грудня, 2025
Часте чхання: норма чи патологія
Здорові будьмо

Часте чхання: норма чи патологія

17 Грудня, 2025
Звуження хребтового каналу: як проявляється та в чому небезпека
Здорові будьмо

Звуження хребтового каналу: як проявляється та в чому небезпека

11 Грудня, 2025
Нирки мовчать. Але вони запам’ятовують усе!
Здорові будьмо

Печінка. Серце. Гормони. Сім простих кроків до відновлення

8 Грудня, 2025
Коли настає менопауза…
Здорові будьмо

Коли настає менопауза…

4 Грудня, 2025
Обпеклися? Дійте відразу!
Здорові будьмо

Обпеклися? Дійте відразу!

1 Грудня, 2025
Наступна публікація
Релігійні свята (26.07-1.08)

Релігійні свята (26.07-1.08)

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Ведення електронної медичної картки пацієнта обов’язкове

Ведення електронної медичної картки пацієнта обов’язкове

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Ведення електронної медичної картки пацієнта обов’язкове

Ведення електронної медичної картки пацієнта обов’язкове

23 Грудня, 2025
Мульчували, мульчували, та дещо не врахували

Мульчували, мульчували, та дещо не врахували

23 Грудня, 2025
Обираючи між рецептурними бовтанками та сучасними мазями

Обираючи між рецептурними бовтанками та сучасними мазями

22 Грудня, 2025
Про пенсію тих, хто виїхав із ТОТ і перебуває за кордоном

Про пенсію тих, хто виїхав із ТОТ і перебуває за кордоном

22 Грудня, 2025

Останні публікації

Ведення електронної медичної картки пацієнта обов’язкове

Ведення електронної медичної картки пацієнта обов’язкове

23 Грудня, 2025
Мульчували, мульчували, та дещо не врахували

Мульчували, мульчували, та дещо не врахували

23 Грудня, 2025
Обираючи між рецептурними бовтанками та сучасними мазями

Обираючи між рецептурними бовтанками та сучасними мазями

22 Грудня, 2025
Про пенсію тих, хто виїхав із ТОТ і перебуває за кордоном

Про пенсію тих, хто виїхав із ТОТ і перебуває за кордоном

22 Грудня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти