Знаменита акторка Софі Лорен не приховує, що дуже любить готувати, але ще дужче — їсти: «Скільки разів люди, нишком розглядаючи мої стегна й талію, запитували, як я тримаю свою фігуру в формі при любові до макаронів? Тепер учені підтвердили те, що італійські мами знали давно, — вони корисні. Головне — готувати правильний соус і знати міру».
Але треба розуміти, що не шкодять фігурі макарони із твердих сортів пшениці — такі містять складні вуглеводи, які швидко вгамовують голод, дають енергію й ефективно спалюються організмом.
СПАГЕТІ З ЛАВРОВИМ СОУСОМ
Акторка з гумором згадує: «Замість того, щоб подарувати мені лавровий вінок, мій друг запропонував мені відчути аромат лаврового листка в соусі до макаронів. Маю сказати, що я знайшла подібну заміну чудовою й попросила рецепт.
Розтопіть в сковороді шматочок вершкового масла й 3 столові ложки олії. Нашаткуйте цибулину й злегка припустіть її до золотавого кольору. Додайте 200 г томатів у власному соку, 8 лаврових листків, посоліть, поперчіть (за смаком), покладіть 0,5 чайної ложки кориці й готуйте на повільному вогні 10 хв. Відваріть спагеті згідно з інструкцією на упаковці, відкиньте на друшляк і змішайте із соусом просто в сковороді».
Софі Лорен рекомендує їсти спагеті, «втягуючи їх, як пилосос».
ПІДЛИВА «ЗІ СТОЛОВОЇ»
Така підлива добре смакуватиме не тільки з макаронами, а й котлетами — м’ясними або рибними, з будь- яким гарніром.
Розтопити в сковороді по 2 столові ложки вершкового масла й олії. Усипати 2 столові ложки борошна (без гірки), перемішати й злегка обсмажити, щоб воно не надавало смаку готовій підливі. Додати 1 столову ложку томатної пасти, перемішати, щоб не було грудочок. Відразу влити 300 мл води, перемішати до однорідності. За необхідності ще підлити води, щоб підлива не була густою. Готувати на слабкому вогні 5—7 хв. Додати по 0,5 чайної ложки солі й паприки, дрібку чорного меленого перцю й маленький лавровий листок. Наприкінці додати 1 столову ложку сметани, перемішати. Довести до кипіння й одразу зняти з вогню.
Діана ШЕПЕЛЬ.