Не так давно перейшла на правильне харчування, починала з простої відмови від гострої, жирної і смаженої їжі. До того ж була гіпертонік з підвищеним тиском. Зараз все в нормі. Пропоную рецепт вівсяного молока, про який можна сказати «смак і користь в одній склянці».
Цей чудовий напій можна вживати в чистому вигляді або приготувати на його основі смачні коктейлі. Достатньо доповнити вівсяне молоко улюбленими прянощами (корицею, ванільним цукром), додати трохи меду і вийде смачний напій.
Для приготування 50 г вівсяних пластівців (на кшталт Геркулесу) заливаю 0,5 л прохолодної кип’яченої води. Перемішую та залишаю на 8–12 год. за кімнатної температури, щоб пластівці набухли. Готую зазвичай з вечора, щоб вранці вівсяне молоко було готове. Потім все збиваю блендером. Виходить кремова маса. Її потрібно процідити, щоб позбутися часточок пластівців і слизової маси. Для цього скористайтеся ситом або відрізом марлі. В результаті в ситі (марлі) залишиться макуха, яку можна використовувати для приготування пирога, котлет (або додати в кашу). З даної кількості виходить приблизно 2 склянки молока. Використовувати його краще відразу. Тільки не беріть пластівці моментального приготування, які не потрібно варити — в них особливої користі немає.
Хтось, можливо, запитає, навіщо його взагалі готувати і пити, якщо є коров’яче або козяче? Вівсяне молоко — це рослинна альтернатива тваринному продукту. Воно підходить для харчування людей, у яких непереносимість коров’ячого молока, також виручить у піст. Помітила, що у мене покращилося травлення, перестала страждати від здуття живота. А ще, готуючи смачні та прості напої на вівсяному молоці (я вже всю сім’ю до цього привчила), ми поповнюємо навесні організм вітамінами. До того ж це ситно: мої домочадці особливо люблять вівсяне молоко, збите зі зрілим бананом. Смак, як у підталого морозива.
Ольга МИХАЙЛЕНКО. м. Київ.