Цибулевий кляр просто ідеальний для риби — він робить філе не просто смачним, а ніжним і соковитим.
* 700 г риби
* олія (для смаження)
Для кляра:
* 100 г сметани
* 2 середні цибулини
* 2 зубчики часнику
* чайна ложка солі
* чорний мелений перець (за смаком)
* 3 столові ложки борошна
* чверть чайної ложки соди
* 1 яйце
* 2 столові ложки олії
Рибу розібрати на філе, шкірку не знімати. Розрізати на шматочки по 3–4 см. Для кляра цибулю та часник подрібнити на пюре (на тертушці або в блендері). Додати сметану та яйце. Посолити, поперчити, перемішати. Всипати борошно та соду (гасити не потрібно, в клярі є кислота від сметани). Влити олію, перемішати до однорідності. Маса виходить, як на оладки. Викласти всю рибу в кляр, добре перемішати, щоб покрилася ним. Накрити плівкою, поставити в холодильник мінімум на 30 хв., щоб риба промаринувалася. Охолоджена риба при смаженні в клярі виходить більш хрусткою.
У сковороді розігріти олію, викладати ложкою шматочки риби разом із кляром. Смажити до золотистості на середньому вогні, щоб риба встигла приготуватися (приблизно по 4–5 хв. з обох сторін). Викласти на паперовий рушник.
На замітку: із залишків кляру можна приготувати цибулеві оладки, подавайте їх зі сметаною як закуску.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.