Довідалася, що для підтримання здоров’я корисно щодня споживати 8 порцій овочів і фруктів. А скільки це в грамах, кілограмах?
Людмила Борисенко. м. Миколаїв Львівської обл.
На підставі науково обґрунтованих даних ще понад 20 років тому Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала вимоги до обов’язкового раціону для дорослої людини. До нього зокрема ввійшла денна норма споживання овочів і фруктів – 5-8 порцій. Саме така кількість рослинної їжі дає змогу знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету другого типу і деяких видів раку. Дозволено вживати як свіжі, так і заморожені й консервовані овочі та фрукти, а також соки і сухофрукти.
Порція становить 80 г. Це приміром, одне велике яблуко чи груша, персик, апельсин, банан. Утім, такий еквівалент порції наведено тому, що мало хто буде зважувати фрукти чи овочі, які має намір спожити впродовж дня.
Тому можна використовувати приблизні засоби вимірювання кількості порцій. Наприклад, щодо фруктів або ягід порція дорівнює пригорщі, складеної з двох долонь. Однією порцією є два огірки, помідори середньої величини або мандарини, абрикоси тощо. Тарілку борщу чи густого овочевого супу (300 мл) також вважають однією порцією. Заведено також думати, що склянка свіжого натурального (без консервантів і добавок) соку дорівнює 2-3 порціям.
Складність виникає при обчисленні їстівних рослин, адже вони мають не однакову щільність і вміст вітамінів, мікроелементів, клітковини, білків, жирів, вуглеводів. Звісно, картопля та, приміром, 80 г горіхів, лимон чи апельсин – це не одне й те саме. Немає також потреби з’їдати забагато городньої зелені! Тож намагаймося протягом дня споживати якнайбільше різноманітних фруктів і овочів, аби харчування було повноцінним.
Водночас слід ураховувати індивідуальну переносність і протипоказання щодо сирої клітковини, кислих, солодких рослин відповідно до стану здоров’я.
Віра МАЛА, лікар-дієтолог.