Для діабетиків плоди шипшини — скарбничка здоров’я. За вмістом вітаміну С їм належить пальма першості серед усіх дикорослих вітаміноносних рослин.
Їх застосовують хворі для відновлення зору. Беруть по 200 г сухих плодів шипшини і лимонника китайського, 100 г трави очанки, змішують і перемелюють у кавомолці. Запарюють у термосі 2 ст. л. суміші 300 мл окропу. Через 30 хв. проціжують і п’ють 3 рази на день по 50 мл. А запарені плоди і трави кладуть у марлеві мішечки і прикладають до очей.
Також восени зібрані стиглі плоди шипшини кладуть на годину в морозильну камеру. Коли виймають, вони стають м’якими. Ягоди перетирають через сито. Отриману масу розкладають по банках і зберігають у прохолодному місці. Цукор не додають! Для поліпшення зору щодня з’їдають по 50–70 г перетертої шипшини.
Кісточки, що залишилися після перетирання, не викидають, а сушать, подрібнюють у кавомолці. У них, можна сказати, вся сила шипшини. Тому можна приготувати олію, яка, окрім зору, покращує функцію печінки, жовчного міхура, підшлункової залози та серцево-судинної системи.
Для олії заливають кісточки кукурудзяною олією в пропорції 1:1. Тримають на водяній бані 30–50 хв. Коли вона набуває яскраво помаранчевого кольору, проціжують і розливають по пляшках. П’ють по 1 ст. л. 3 рази на день перед їжею і обов’язково лише натщесерце.
Також готують олію з самої шипшини, яка нормалізує обмін речовин при цукровому діабеті. Часто через погану роботу печінки у діабетиків бувають алергічні висипи і тріщини на п’ятах, трофічні виразки. Тому олію застосовують, як ранозаживляючий засіб. Вона також підходить для лікувального масажу і зміцнення імунної системи.
Змішують по 100 г свіжих або сухих плодів шипшини, обліпихи і кореня аїру, 200 г листя волоського горіха. Свіжі ягоди перекручують на м’ясорубці, а сухі подрібнюють у кавомолці. Листя і коріння дрібно нарізають. Підготовлену сировину заливають олією так, щоб повністю її покрила. Томлять на водяній бані протягом години, настоюють до охолодження. Проціжують і розливають у скляні пляшки. Зберігають у холодильнику. Змащують уражені ділянки шкіри. П’ють по 1 ч. л. 3 рази на день перед їжею.
Збір з плодами шипшини допомагає стабілізувати і знизити рівень цукру в крові, поліпшити загальний стан людей, які живуть з діабетом.
Для нього потрібно змішати 20 г сухих плодів шипшини, 10 г плодів ялівцю, 20 г насіння льну, по 25 г листя брусники, чорниці і трави галеги лікарської, по 10 г кореня одуванчика і цикорія звичайного. Столову ложку ретельно вимішаної суміші заливають 300 мл холодної води, доводять до кипіння, варять 3 хв., 15 хв. настоюють, проціжують. Приймають по 100 мл 2–3 рази на день перед їжею.
Олена Світко, лікар-натуропат.